Denia Canonului celui Mare la Caransebeș

Denia Canonului celui Mare la Caransebeș

Album foto
În ziua de miercuri din săptămâna a cincea a Postului Mare Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a oficiat Sfânta Liturghie a Darurilor înainte sfințite, după care Denia Canonului celui Mare al Sfântului Andrei Criteanul
Autor: Serviciul Prezidial
În ziua de miercuri din săptămâna a cincea a Postului Mare Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a oficiat Sfânta Liturghie a Darurilor înainte sfințite, după care Denia Canonului celui Mare al Sfântului Andrei Criteanul. Ierarhul a săvârșit sfintele slujbe la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș, alături de un sobor de preoți și diaconi, luând parte la rugăciune credincioși din municipiu, precum și elevi seminariști de la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” și studenți teologi de la Secția de teologie din Caransebeș.

Scopul Canonului celui Mare ce s-a citit, în patru părți și în primele zile ale Postului Mare, iar la Denia de miercuri integral, este să reamintească de starea de păcătoșenie a omului. Esența lui este pocăința, de aceea Sfântul Andrei Criteanul a prezentat cu atâta măiestrie pilde de smerenie, de căință și de umilință ale unor sfinți și mai ales a drepților Vechiului Testament, fiecăruia fiindu-ne adresat îndemnul de a călca pe urmele lor în drumul nostru duhovnicesc spre Învierea Domnului nostru Iisus Hristos. Părintele Alin Câmpean, consilier administrativ-bisericesc al eparhiei a spus în cuvântul adresat la finalul sfintelor slujbe că acest canon radiografiază păcatele noastre și așa putem să ne cercetăm viața noastră pentru a ne-o schimba.

Pentru că părinții bisericii au rânduit ca în miercurea din a cincea săptămână a Postului Mare să se citească și viața Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca și la Caransebeș credincioșii au putut asculta pilda de pocăință a acestei sfinte care și-a schimbat radical viața, urmându-L pe Dumnezeu.

Vineri, 23 martie, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian se va afla din nou în mijlocul credincioșilor de la Catedrala episcopală pentru a săvârși Denia Acatistului Bunei Vestiri, potrivit rânduielii bisericești. Acest Acatist este cel de-al doilea moment important închinat Maicii Domnului în Postul Mare, după sărbătoarea Bunei Vestiri.

Data: 22 martie 2018 • Vizualizări: 955