Deschidere de an școlar cu rugăciune la Seminarul Teologic din Caransebeș

Deschidere de an școlar cu rugăciune la Seminarul Teologic din Caransebeș

Album foto
Începutul noului an școlar la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș a reunit corpul profesoral, elevii și părinții, dornici să pună început bun noului an, în paraclisul episcopal „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din curtea Seminarului Teologic
Autor: Serviciul Cultural
Începutul noului an școlar la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș a reunit corpul profesoral, elevii și părinții, dornici să pună început bun noului an, în paraclisul episcopal „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din curtea Seminarului Teologic.

În prezența Preasfințitului Părinte Episcop Lucian, un sobor de părinți profesori a săvârșit slujba de Te-Deum ce a cuprins rugăciuni de mulțumire și de laudă, dar și de binecuvântare spre sporirea în învățătura cea bună și în fapte care să reflecte învățătura primită la această școală de vocație. În continuare, a fost săvârșit și un Polihroniu pentru acest eveniment.

„Cu bucurie duhovnicească am deschis, liturgic și festiv, și la Seminarul Teologic Episcop Ioan Popasu din Caransebeș noul an școlar. Ne bucurăm foarte mult că avem în municipiul Caransebeș o școală de tradiție, o școală de vocație, un Seminar care a format zeci de generații de preoți și de profesori de religie. Ne bucurăm, de asemenea, că și în acest an școlar și-au îndreptat pașii spre Seminarul Teologic din Caransebeș peste 20 de elevi și eleve, care continuă șirul generațiilor care au absolvit această școală de tradiție. Suntem bucuroși că în acest An Centenar, Anul omagial închinat de Sfântul Sinod al Bisericii noastre, unității de credință și de neam, am fost împreună în această zi aflată între cele două praznice, Nașterea Maicii Domnului și Înălțarea Sfintei Cruci. Am fost alături de cadre didactice, de elevii seminariști, alături de părinții și însoțitorii acestor elevi, care au lăsat grijile cotidiene și în număr mare au venit ca împreună să Îl rugăm pe Dumnezeu să binecuvinteze atât cununa anului bisericesc care a început, cât și cununa anului școlar, care de astăzi începe în toate unitățile de învățământ din țara noastră”, a precizat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

La final, părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului, a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la începutul anului școlar 2018-2019, iar părintele inspector pentru disciplina religie, Nicu Chiosa, a dat citire mesajului Ministerului Educației Naționale.

La deschiderea noului an școlar au participat și autorități locale, precum Felix Borcean, primarul municipiului Caransebeș, Marius Isac, viceprimarul municipiului, și consilieri locali.

Seminarul Teologic, înfiinţat de episcopul Ioan Popasu în anul 1876, a fost transformat, după 51 ani de existenţă, în Academie Teologică, funcţionând în această organizare până la reforma învăţământului din 1948. În anul 1955 a fost trecut la gradul de Seminar Teologic, cu cinci ani de studiu, funcţionând fără întrerupere până în prezent. De-a lungul timpului Seminarul din Caransebeş a format caractere, atât culturale, cât şi duhovniceşti, zeci de generaţii de tineri care au devenit slujitori ai Bisericii lui Hristos.

Data: 10 septembrie 2018 • Vizualizări: 1767