Diferenţa dintre o societate cu Dumnezeu şi una fără Dumnezeu

Diferenţa dintre o societate cu Dumnezeu şi una fără Dumnezeu

Album foto
Luni, 14 noiembrie, tinerii din zona Berzoviei şi a Bocşei s-au întâlnit cu reprezentanţi şi voluntari ai ATOR Banatul de Munte la Liceul Tehnologic din Berzovia
Autor: George Lăpădat
Întâlnirea a fost deschisă de un scurt moment de rugăciune în care părintele Mihai Ciucur, inspector eparhial în cadrul Departamentului de tineret al Episcopiei Caransebeşului, a mulţumit lui Dumnezeu pentru toate binefacerile primite, rugându-L să trimită binecuvântări şi de acum înainte asupra tinerilor prezenţi.

În cele ce au urmat, tinerii au luat parte la prezentarea Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi Români din Banatul de Munte. În mijlocul lor s-au aflat câţiva dintre membrii ATOR, care le-au vorbit despre ce înseamnă să fii membru al acestei organizaţii, ce beneficii îţi aduce, dar şi cum te dezvoltă implicarea în acest proiect de mare importanţă la nivel judeţean. După aceea, tinerii au avut ocazia de a privi în ansamblu proiectele, acţiunile şi activităţile derulate de ATOR până în prezent, acestea fiind transpuse într-un videoclip pe care aceştia l-au vizionat.

Activitatea a continuat cu completarea unui chestionar prin intermediul căruia tinerii au avut oportunitatea de a-şi expune punctul de vedere cu privire la anumite probleme şi chestiuni specifice vârstei. Printre temele atinse în chestionar se află modelul de tânăr creştin în societatea contemporană, necesităţile tinerilor şi răspunsurile Bisericii, importanţa mărturisirii credinţei, dar şi beneficiile organizării tinerilor creştini în asociaţii sau grupuri.

În cea de-a doua parte a întâlnirii, tinerii au purtat discuţii libere pe teme actuale şi de interes: Fecioria – o virtute demodată?, Rolul mass-media în dezvoltarea religios-morală a tinerilor, Rolul familiei în dezvoltarea religios-morală a tinerilor, Rolul şcolii in dezvoltarea religios-morală a tinerilor. Totul s-a desfăşurat în mod non-formal, discuţiile purtându-se după conceptul „Cafeneaua publică”. Astfel, toate grupurile de tineri au reuşit să-şi exprime opiniile cu privire la fiecare dintre teme. Discuţiile au fost coordonate de către facilitatori din rândul voluntarilor ATOR prezenţi la eveniment. La sfârşit, aceştia au enunţat ideile principale pe care s-au structurat dezbaterile.

Consider că activităţile de acest gen sunt potrivite şi chiar recomandate pentru tinerii din ziua de azi, deoarece acestea îi apropie de Biserică, îi fac să înţeleagă că vocea lor contează, le arată diferenţa dintre o societate cu Dumnezeu şi una fără Dumnezeu. Dezbaterile pe care tinerii le-au purtat au scos la iveală multe dintre dilemele, neclarităţile şi probleme pe care aceştia le ridică şi sunt de un real ajutor, ele fiind un punct de reper pentru profesori de religie şi preoţi. Am văzut în Berzovia mulţi tineri cu potenţial şi voinţă de implicare şi sunt sigur că se va creea un nucleu frumos al ortodoxiei tinerilor în această zonă.

Întâlnirea de la Berzovia, alături de toate celelalte acţiuni implementate în contextul Anului omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin-ortodox în Patriarhia Română, se arată ca fiind de un real folos pentru tinerii ortodocşi din Banatul de Munte, aceştia reuşind prin intermediul activităţilor de acest gen să se apropie mai uşor de Hristos şi de Biserică.

Data: 15 noiembrie 2016 • Vizualizări: 779