Donare de sânge la Moldova Nouă

Donare de sânge la Moldova Nouă
La spitalul orășenesc Moldova Nouă s-a desfășurat miercuri, 11 noiembrie, o acțiune de donare de sânge în cadrul campaniei „Donează sânge, salvează o viaţă!”
Autor: Pr. Ion Nedelcu
Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, o acțiune de donare de sânge în cadrul campaniei „Donează sânge, salvează o viaţă!” s-a desfășurat în Protopopiatul Moldova Nouă. Acțiunea, inițiată de Patriarhia Română în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, a avut loc la spitalul orășenesc Moldova Nouă miercuri, 11 noiembrie, fiind prezenți să doneze sânge preoții și credincioșii din orașul Moldova Nouă și cei din împrejurimi. Întrucât s-au prezentat foarte mulți donatori, iar timpul de recoltare a fost depășit, acțiunea va continua în Protopopiatul Moldova Nouă și în luna decembrie a acestui an.

Consumul de sânge la nivelul spitalelor a crescut foarte mult în județul Caraș-Severin, fiind nevoie zilnic de 20-30 donatori. Doar 2% din populația României donează sânge și numai 60% din necesarul de sânge este acoperit. Conform cercetătorilor, s-a demonstrat că persoanele care donează sânge au o imunitate crescută faţă de populaţia generală. În acelaşi timp, riscul de paralizie şi accident vascular scade cu 30%. Mai mult, în urma donării de sânge rezistenţa organismului la şocuri hipovolemice creşte, acesta fiind obişnuit cu pierderea unei cantităţi de sânge şi refacerea lui. Astfel, în caz de accident, un donator va face faţă mai uşor stresului biologic provocat de o hemoragie. Timpul total alocat donării de sânge este de aproximativ 30 de minute, iar senzaţia de ameţeală şi leşin pentru donator este foarte rară.

Prin această campanie desfășurată în Episcopia Caransebeșului, fiind o prezență foarte numeroasă de donatori, s-a asigurat până în prezent, în fiecare zi, între 20 și 35 de persoane.

Data: 16 noiembrie 2015 • Vizualizări: 440