Duminica Ortodoxiei la Caransebeș

Duminica Ortodoxiei la Caransebeș

Album foto
De la copilaşi până la adolescenţi, dar şi adulţi de toate vârstele au ieşit pe străzile Caransebeşului cu prilejul Duminicii Ortodoxiei, toţi purtând în mâini icoane
Autor: Serviciul Prezidial
De la copilaşi până la adolescenţi, dar şi adulţi de toate vârstele, au ieşit pe străzile Caransebeşului cu prilejul Duminicii Ortodoxiei, toţi purtând în mâini icoane. Încă de la orele dimineţii s-au adunat credincioşi şi clerici, alături de ei fiind Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, la Catedrala istorică „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” şi au plecat în procesiune până la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” şi „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”. Foarte mulţi tineri au fost îmbrăcaţi în port popular, ei au venit de aproape şi de departe de la toate centrele de tineret ale Episcopiei Caransebeşului, dar şi de la şcolile din Caransebeş. La această procesiune au participat şi elevii Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu”, precum şi studenţii teologi de la Secţia de Teologie din Caransebeș.

Ajunși la Catedrala Episcopală au înconjurat-o cântând pricesne și cântări bisericești, după care au intrat cu toţii în sfântul locaş unde Preasfinţitul Părinte Lucian a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți şi diaconi, Corul Catedralei înfrumuseţând sfânta slujbă prin cântările liturgice. Foarte mulţi credincioşi s-au împărtăşit cu Sfintele Taine la momentul potrivit. În cadrul Sfintei Liturghii părintele arhimandrit Constantin Timiş, vicar eparhial a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei.

„Am participat la o procesiune impunătoare, foarte mulți copii de la cele 21 de centre de tineret din Episcopia noastră au venit îmbrăcați în costume tradiționale, cu icoane în mâini și în suflet și cu toții am mărturisit dreapta credință, credința noastră ortodoxă, în Duminica Ortodoxiei și în anul omagial închinat de Sfântul Sinod al Bisericii noastre, sfintelor icoane, iconarilor și pictorilor bisericești. A fost o procesiune nemaiîntâlnită la Caransebeș, tineri de toate vârstele s-au reunit ca să-L mărturisim pe Tatăl, pe Fiul și pe Sfântul Duh, Treimea cea de-o ființă și nedespărțită și cu toții să fim și să devenim icoane vii pentru eternitate, pentru Mântuitorul Hristos, Care s-a lăsat zugrăvit de noi oamenii, atât El cât și Maica Domnului, ca noi să avem ferestre spre divinitate, spre Împărăția lui Dumnezeu”, a subliniat Preasfinţitul Părinte Lucian.

Cei peste 500 de copii şi tineri care au participat la procesiune şi rugăciune au fost însoţiţi de profesorii de la şcolile de unde aparţin, dar şi de profesorii de religie. Tot în aceeași zi s-a organizat şi un eveniment cultural în Catedrala Episcopală din Caransebeş cu prilejul duminicii ortodoxiei, marcând astfel şi anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi pictorilor bisericeşti.


Data: 5 martie 2017 • Vizualizări: 1999