Duminica Sfinților Români - hramul mănăstirii Vodița

Duminica Sfinților Români - hramul mănăstirii Vodița
În Duminica Sfinților Români, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a participat la hramul de vară al mănăstirii Vodița
Autor: www.episcopiaseverinului.ro
În duminica a II-a după Rusalii, când Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe toți sfinții români, vechea vatră monahală Vodița, ctitoria Sfântului Nicodim de la Tismana, și-a serbat hramul de vară. Prăznuirea a început de sâmbătă seara, când a fost săvârșită slujba vecerniei unită cu litia, iar duminică a fost săvârșită Sfânta Liturghie de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei împreună cu Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, fiind înconjurați de un ales sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile din timpul Sfintei Liturghii au fost asigurate de către psalți ai Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu-Severin.

La slujbă a fost prezent un număr foarte mare de credincioși, veniți atât din eparhia Severinului cât și din alte eparhii. La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Lucian, le-a rostit sutelor de credincioși un cuvânt de învățătură, vorbindu-le despre rolul sfinților în viața noastră și le-a tâlcuit pericopa evanghelică din această sfântă zi.

Acest aşezământ monahal din ținuturile mehedințene reprezintă un important monument istoric şi arhitectural oltenesc, fiind cea mai veche ctitorie voievodală atestată documentar. Mănăstirea Vodița a fost întemeiată în secolul al XIV-lea, pe teritoriul comunei Vârciorova, în apropierea graniței dintre imperiul Austro-Ungar și Țara Românească.Mănăstirea a fost ridicată între anii 1370-1372, de către Sfântul Cuvios Nicodim de la Tismana, pe cheltuiala domnitorului Vladislav I - Vlaicu Vodă.

Data: 10 iunie 2018 • Vizualizări: 702