Duminica Stâlpărilor la Catedrala istorică din Caransebeș

Duminica Stâlpărilor la Catedrala istorică din Caransebeș

Album foto
La praznicul Intrării Domnului în Ierusalim, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala istorică „Sf. M. Mc Gheorghe” din Caransebeş
Autor: Serviciul Prezidial
În Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Caransebeş, Catedrala istorică a Eparhiei Banatului Montan, au venit foarte mulți credincioși la praznicul Intrării Domnului în Ierusalim, pentru a participa la Sfânta Liturghie, oficiată de Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului. În această zi de sărbătoare biserica s-a dovedit a fi vie din punct de vedere duhovnicesc, deoarece atât tinerii și copiii, cât și cei în puterea vârstei au venit să-L întâmpine pe Hristos, împărtăşindu-se cu Dumnezeieştile Taine.

„Dincolo de evenimentul istoric petrecut în vremea aceea în cetatea Ierusalimului, noi astăzi suntem datori să-L primim cu inimile deschise pe Cel care dorește să intre înlăuntrul nostru, în cămara sufletului. Trebuie să reflectăm, la acest Praznic al Floriilor, la întâlnirea pe care o are fiecare creștin autentic cu Dumnezeu înlăuntrul său și nu vom avea odihnă și liniște până nu ne vom întâlnii cu Dumnezeul nostru, Dumnezeul iubirii, căci și Fericitul Augustin spunea în mărturiile sale «neliniștit este sufletul meu Dumnezeule până nu se va odihni întru Tine». De aceea trebuie să ne asemănăm pruncilor, care cu inima curată L-au întâmpinat pe Iisus și suntem convinși că ei L-au primit nu numai în cetatea Ierusalimului, ci și în inima lor”, a subliniat Preasfinţitul Părinte Lucian în cuvântul de învățătură.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul „Gheorghe Dobreanu”, al catedralei istorice. Toţi cei prezenţi la Sfânta Liturghie au primit iconiţe cu Praznicul Floriilor şi pliante cu tema omagială „Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Antim Ivireanul şi al tipografiilor bisericeşti în Patriarhia Română”, precum şi „130 de primă apariţie a periodicului bisericesc Foaia Diecezană” în Episcopia Caransebeșului.

Catedrala istorică din Caransebeş are o istorie bogată, cu realizări şi evenimente importante pentru Caransebeş şi pentru trecutul întregului Banat. În această catedrală au fost instalaţi toţi episcopii Caransebeşului, iar până la reînfiinţarea Eparhiei în anul 1994 a fost singura biserică ortodoxă pentru credincioşii din Caransebeş. Ridicată pe locul unei mănăstiri din lemn, datată din 1444, biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe” a avut în apropiere prima școală de diaconi din zona Banatului Montan, tot aici închegându-se și prima bibliotecă a orașului de pe Timiș și Sebeș.


Data: 25 aprilie 2016 • Vizualizări: 421