„După un proiect al lui Silviu Prigoană, preoţii, trimişi la cerşit de Camera Deputaţilor” – Ziarul de Vrancea

„După un proiect al lui Silviu Prigoană, preoţii, trimişi la cerşit de Camera Deputaţilor” – Ziarul de Vrancea
În Cotidianul „Ziarul de Vrancea” domnul Valentin Muscă semnează un articol cu titlul După un proiect al lui Silviu Prigoana, preoţii, trimişi la cerşit de Camera Deputaţilor, trăgând un semnal de alarmă în ceea ce priveşte pericolul ca Statul Român să nu mai contribuie la salarizarea preoţilor
Autor: www.basilica.ro
În Cotidianul „Ziarul de Vrancea” domnul Valentin Muscă semnează un articol cu titlul După un proiect al lui Silviu Prigoana, preoţii, trimişi la cerşit de Camera Deputaţilor, trăgând un semnal de alarmă în ceea ce priveşte pericolul ca Statul Român să nu mai contribuie la salarizarea preoţilor. În continuare, vă prezentăm acest articol:

„Este pentru prima dată după introducerea salarizării preoţilor în secolul al XIX-lea, când statul intenţionează să taie subvenţiile pentru slujitorii Bisericii”. Situaţie halucinanta la Camera Deputaţilor, care a adoptat tacit, propunerea de retragere a salarizării preoţilor. Este vorba despre iniţiativa scandaloasa a deputatului PDL Silviu Prigoana, iniţiativa care la vremea respectiva a creat discuţii contradictorii, chiar în cadrul propriului partid. Aceasta incredibilă situaţie s-a produs pe fondul unei erori de interpretare a Regulamentului Camerei Deputaţilor, care impune un termen de 45 de zile de la data depunerii iniţiativei, timp în care propunerea/iniţiativa trebuie luata în dezbatere. După aceasta perioada, cf Art. 113 (2), “proiectele sau propunerile legislative se considera aprobate de Camera Deputaţilor şi se trimit Senatului sub semnătura preşedintelui Camerei Deputaţilor”. Nu ştim cum s-a ajuns în această situaţie, termenul însă a expirat astăzi şi s-a mai marcat un punct în politica umilitoare în care sunt ţinuţi slujitorii Bisericii după 1989. Dacă proiectul trece şi de Senat, peste 90% din preoţii din România pot să-şi declare parohiile falimentare, iar ei să plece pe urmele căpşunarilor sau să se apuce de ghicit şi “citit în cărţi”, întrucât, legal, Biserica nu le dă voie să practice şi o a doua profesie.

„Preoţii vor ajunge cerşetori”. „Majoritatea preoţilor care primeau acest ajutor de la stat îl utilizau pentru plata cotelor sociale pe care le achita tot la stat. Nu sunt bani pe care preoţii îi iau acasă. Vin de la stat şi pleacă tot la stat. Dacă proiectul îşi urmează cursul şi va trece şi de Senat, mulţi preoţi nu vor mai avea cu ce să plătească aceste cote sociale, pentru ca veniturile majorităţii parohiilor sunt mici şi, efectiv, preoţii nu vor mai putea achita taxele către stat. Deja sunt unii preoţi care vin cu bani de acasă să achite aceste taxe”, ne-a spus pr. Stefan Maftei, protoiereul Protoieriei Odobeşti. Cu excepţia câtorva parohii, unde protipendada politico-financiară şi maneliştii merg pentru oficierea Tainelor Botezului şi Cununiei, aruncând cu bani în stânga şi-n dreapta, majoritatea parohiilor au venituri la limita subzistenţei. Şi mai grav, există sute de parohii cărora Secretariatul de Stat pentru Culte nu le-a acordat buget, preoţii neprimind nici salariu de la stat, nici o altă formă de susţinere financiară. Iniţiativa legislativă afectează peste 15.000 de preoţi şi aproape 20.000 de angajaţi din personalul neclerical din România. Este prima dată după aproape 150 de ani, de când preoţii primesc susţinere financiară de la stat, când Legislativul propune retragerea acestui sprijin. Comuniştii au închis mănăstirile, au demolat biserici, dar nu le-a retras sprijinul financiar.”

Data: 10 noiembrie 2010 • Vizualizări: 1878