Elevi seminariști în misiune

Elevi seminariști în misiune

Album foto
Dascăli și elevii Seminarului Teologic din Caransebeș au organizat misiuni duhovnicești în parohiile Episcopiei Caransebeșului
Autor: Pr. Prof. Pătruț Bănăduc
Postul Naşterii Mântuitorului, ca în fiecare an bisericesc, reprezintă pentru şcoala teologică reprezentativă a Banatului montan, motiv de a-şi împlini una din datoriile misionare prin care învăţământul educaţional de filieră vocaţională răspunde şi împlineşte apostolatul Bisericii celei Una.

Având la bază colaborarea firească dintre Centrul Eparhial şi Seminarul Teologic, Eparhia Caransebeşului se preocupă de tinerii elevi seminarişti mai ales în latura practică a pregătirii lor ca viitori slujitori în Biserica Lui Hristos, prin participarea activă în cadrul sfintelor liturghii, a predicilor şi a catehezelor susţinute cu aceste ocazii în parohiile care se bucură de prezenţa lor. Nu este trecută cu vederea nici latura social-filantropică, deoarece părinţii şi profesorii Seminarului, alături de elevi, se implică în activităţi extraşcolare prin diferite proiecte cu instituţii patronate de Centrul Eparhial, Consiliul Local şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Caraş-Severin. În plan cultural-artistic, elevii seminarişti îmbină armonios cântarea de strană ori corală cu interpretări teatrale, lirico-dramatice, dar şi dovedesc aplicând cunoştinţele dobândite la clasă, în mod personal ori spiritual prin ucenicia vieţii duhovniceşti din cadrul programului liturgic.

Toate aceste aspecte au dus la realizarea unui proiect educativ-misionar intitulat Mergând, învățați..., iniţiat de către Directorul instituţiei, Părintele Profesor Constantin Train, începând din toamna anului 2008, reactualizat în parteneriat cu Centrul Eparhial în fiecare an şcolar.

O misiune pastorală întreprinsă de către Seminarul Teologic din Caransebeş, a fost realizată în data de 8 Decembrie, în Duminica a XXVII-a după Rusalii (Tămăduirea femeii gârbove), mai întai în Parohia Ramna; aici, un grup de elevi seminarişti, însoţiţi fiind de Părintii Profesori Rusalin Isac şi Pătruţ Bănăduc au fost întâmpinaţi de către Părintele Paroh Ion-Ovidiu Urzicariu, iar în prezenţa credincioşilor veniţi la biserică, s-a săvârşit slujba Utreniei, iar apoi Sfânta Liturghie.

Predica a fost susţinută de către elevul Cristian Daia (cl.a XII-a), iar grupul misionar alcatuit din elevi ai claselor a XI-a şi a XII-a au dat răspunsurile liturgice; la finalul slujbei, aceştia au interpretat, spre încantarea credincioşilor, un mănunchi de colinde strămoşeşti, urându-le tuturor şi tradiţionalul „La multi ani!”.

Vecernia zilei de duminică seara a întregit misiunea elevilor seminarişti in Parohia Valeapai, unde tânărul Părinte Paroh Adrian Moteca, a primit bucuria împreunei rugaciuni de seară alături de credincioşii bisericii. Cateheza a fost susţinută de elevul George Goloman (cl. a XII-a), iar în încheiere, colindele au transmis simţământul de taină al Naşterii Lui Mesia. Cinstea şi bunătatea celor două parohii vizitate au fost dovedite prin comesenia acestora la agapa frăţească organizată de credincioşi pentru tinerii misionari.

Data: 10 decembrie 2013 • Vizualizări: 1179