Elevii seminariști continuă acțiunile pastoral-misionare

Elevii seminariști continuă acțiunile pastoral-misionare
Duminică, 18 mai, elevii Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș, au continuat misiunile pastoral-misionare, din cadrul proiectului educativ-misionar „Mergând învățați…”, la două din parohiile Eparhiei Caransebeșului
Autor: Serviciul Prezidial
Duminică, 18 mai, elevii Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș, au continuat misiunile pastoral-misionare, din cadrul proiectului educativ-misionar „Mergând învățați…”, la două din parohiile Eparhiei Caransebeșului. Însoțiți de părintele director Constantin Train, părintele duhovnic Mihail Călin și părintele pedagog Ioan Sârbu, un grup de 13 seminariști au poposit, în dimineața duminicii a V-a după Paști, la Parohia Răcășdia din Protopopiatul Moldova Nouă. Aici au fost întâmpinați cu bucurie de către părintele paroh Gheorghe Țibuleac, împreună cu credincioșii acestei parohii.

În biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” s-a oficiat de către părinţii însoţitori, împreună cu părintele paroh, slujba Utreniei, urmată de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Cântarea la strană a fost înfrumusețată de către elevii seminariști. La finalul sfintelor slujbe elevul seminarist Andi Preda, din clasa a XII-a, a susținut cuvântul de învățătură, având ca temă „Rugăciunea”, raportându-se la pericopa evanghelică citită în cadrul Sfintei Liturghii. A urmat un scurt concert de pricesne și cântări duhovnicești susținut de către tinerii oaspeți.

Acțiunea misionară a continuat la Parohia Sasca Montană din Protopopiatul Moldova Nouă, unde s-a oficiat slujba Vecerniei în biserica cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, păstorită de părintele Marian-Gheorghe Chirilă. Și aici credincioșii s-au bucurat de cuvântul de învățătură din partea elevilor seminariști, elevul Cătălin Musta din clasa a XI-a susținând o frumoasă cateheză cu tema „Sfânta Biserică și participarea activă a credincioșilor la sfintele slujbe”.

„În Episcopia noastră avem parte de o strânsă colaborare bazată pe iubire și unitate între Centrul Eparhial și Seminarul Teologic din localitate. Misiunile pe care le întreprindem în arealul Episcopiei Caransebeșului aduc folos atât comunității unde ne desfășurăm activitatea, cât și elevilor seminariști, care prin aceasta pun în practică ceea ce învață teoretic la clasă. Astfel iau contact cu viața parohială și privesc oarecum ceea ce vor face pe viitor, împărtășind totodată oamenilor din cunoștințele dobândite, cântări de strană, cântări corale și susțin în fața acestora predici și cuvântări catehetice. Toate aceste acțiuni de misiune sunt sub observația cadrelor didactice, care prin prezența lor aduc un plus de încredere și responsabilitate elevilor seminariști în formarea lor ca viitori preoți”, a subliniat părintele Mihail Călin, duhovnic la Seminarul Teologic din Caransebeș.

Proiectul educativ-misionar intitulat „Mergând, învățați...”, a luat ființă din preocuparea ca tinerii elevi seminarişti să se pregătească mai ales în latura practică ca viitori slujitori în Biserica lui Hristos, fiind iniţiat de către directorul instituţiei teologice caransebeșene, părintele profesor Constantin Train, începând din toamna anului 2008 și care este reactualizat, în parteneriat cu Centrul Eparhial, în fiecare an şcolar.

Data: 20 mai 2014 • Vizualizări: 1087