Eminescu sărbătorit în Episcopia Caransebeşului

Eminescu sărbătorit în Episcopia Caransebeşului

Album foto
Marţi, 15 iunie 2010, în Sala Lira a Liceului de Artă Sabin Păuţa din Reşiţa, Episcopia Caransebeşului a omagiat în logos şi melos pe Poetul naţional al românilor, Mihai Eminescu
Autor: Serviciul Cultural
Marţi, 15 iunie 2010, în Sala Lira a Liceului de Artă Sabin Păuţa din Reşiţa, Episcopia Caransebeşului a omagiat în logos şi melos pe Poetul naţional al românilor, Mihai Eminescu, de la a cărui trecere la cele veşnice se împlinesc anul acesta, la 15 iunie, 121 de ani.

Manifestarea culturală a fost intitulată RUGĂCIUNEA UNUI POET, şi s-a cinstit prin cântare corală, piese muzicale cu text din lirica eminesciană şi recitaluri de texte din creaţia marelui poet. În debut, Preaonoratul Părinte Nicolae Mirişan protopopul Reşiţei a ţinut o scurtă prelegere în care a evocat personalilatea marcantă pentru poporul român a poetului nepereche Mihai Eminescu.

Deschiderea a făcut-o Corul Episcopiei Caransebeşului, ce a interpretat piese muzicale corale compuse după textele poetice ale lui Mihai Eminescu, apoi Grupul Katharsis al Episcopiei Caransebeşului a cântat melodii cunoscute după poeziile poetului, între toate aceste cântări fiind intercalate cele mai emblematice poezii ale operei eminesciene.

În finalul manifestării, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului a adresat celor prezenţi cuvânt de binecuvântare şi a arătat importanţa pentru neamul românesc a poetului Mihai Eminescu.

„ În acest an omagial pentru Episcopia Caransebeşului, la fel ca şi în anii trecuţi, am ales să organizăm această manifestare, mai cu seama că Episcopul Miron Cristea al Caransebeşului, de la a cărui instalare în scaunul vlădicesc de la Caransebeş se împlinesc 100 de ani, în anul 1895, la Budapesta a obţinut titlul de doctor în filologie susţinând o strălucită teză de doctorat intitulată Viaţa şi opera lui Eminescu”

La eveniment au participat preoţi şi credincioşi din municipiul Reşiţa, dar şi oameni de cultură care au apreciat că în tinda bisericii se organizează evenimente culturale deosebite, care au menirea de a conserva valorile neamului nostru românesc.

Episcopia Caransebeşului a considerat că prin susţinerea unei manifestări culturale şi literare păstrează tradiţia în duhul căreia Biserica a fost întotdeauna cu multă deschidere în faţa tuturor problemelor de educaţie şi formare a credincioşilor ei, îndeosebi a celor tineri.Data: 16 iunie 2010 • Vizualizări: 1329