Episcopia Caransebeșului aniversează 150 de ani de existență

Episcopia Caransebeșului aniversează 150 de ani de existență

Album foto
Episcopia Caransebeşului desfăşoară în perioada 18 – 26 aprilie, a.c., sub genericul Zilele credinţei şi culturii în Caraş-Severin – Ediţia a IX-a, mai multe acţiuni religioase, culturale şi artistice.
Autor: Sectorul Cultural
Episcopia Caransebeşului desfăşoară în perioada 18 – 26 aprilie, a.c., sub genericul Zilele credinţei şi culturii în Caraş-Severin – Ediţia a IX-a, mai multe acţiuni religioase, culturale şi artistice. Manifestările amintite sunt prilejuite de sărbătorirea festivă a hramului noii catedrale episcopale Învierea Domnului din Caransebeş (Duminica Tomii) cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe Române a Caransebeşului şi de proclamarea de către Patriarhia Română a anului 2015 ca „Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi şi Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii”.

În cadrul acestor manifestări, duminică, 19 aprilie, ora 9.00 se va oficia Sfânta Liturghie cu ocazia hramului Catedralei episcopale Învierea Domnului la care vor participa ierarhi din țară, precum și autorități centrale și locale. În aceeași zi, începând cu orele 18.00 va avea loc spectacolul de promovare a folclorului tradițional bănățean, în sala de spectacole a Casei de Cultură George Suru din Caransebeș, unde intrarea este liberă.

Luni, 20 aprilie, ora 9.30, va avea loc deschiderea festivă a Simpozionului internaţional „Misiune şi propovăduire, ce va fi însoţit de o expoziţie foto-documentară despre începuturile Episcopiei Caransebeşului, dar şi despre realizările eparhiei în decursul anilor. În continuare vor avea loc comunicările pe secţiuni. În data de 20 aprilie Secţiunea de Teologie, iar în ziua următoare, 21 aprilie, Secţiunea de Istorie. Simpozionul va avea ca tematici: misiunea parohiei şi mănăstirii în context actual; organizarea şi trecutul de un veac şi jumătate al aşezămintelor bisericeşti din Episcopia Caransebeşului; evocarea marilor păstori de suflete: episcopi, profesori de teologie, protopopi, preoţi şi monahi care au slujit Biserica locală. Comunicările ştiinţifice susţinute în cadrul simpozionului vor fi publicate într-un volum cu acreditare universitară.

Zilele credinţei şi culturii în Episcopia Caransebeşului vor continua în data de 22 aprilie cu ediţia a VI-a a Festivalului coral de muzică religioasă „Miron Cristea“, dedicat în special corurilor parohiale. Festivalul poartă numele vrednicului de pomenire patriarh Miron Cristea, pentru că în activitatea bisericească desfăşurată la Sibiu, Caransebeş şi Bucureşti acesta a sprijinit cu multă dăruire activităţile muzicale.

Următoarea manifestare culturală, Festivalul naţional al corurilor de copii şi tineret „Timotei Popovici“, ediţia a XXXIII-a, se va organiza în zilele de 23 şi 24 aprilie. Festivalul „Timotei Popovici“ este primul festival coral pentru copii şi tineret din România şi a debutat în comuna Marga – judeţul Caraş-Severin (1982), iar din anul 1995 a fost transferat la Caransebeş, unde Episcopia s-a ocupat îndeaproape de organizarea lui. Motivele pentru care Episcopia a susţinut an de an desfăşurarea festivalului au fost promovarea muzicii religioase – care este obligatorie în interpretarea corurilor – şi cinstirea ce trebuie adusă preotului compozitor Timotei Popovici, originar din localitatea Tincova (județul Caraş-Severin), cel mai prolific compozitor de muzică corală pentru copii.

În ziua de 25 aprilie, Episcopia noastră va organiza Festivalul de poezie în grai bănăţean „Credinţă şi lumină”, ediţia a VI-a. Vor participa la acest festival de poezie în grai bănăţean aproximativ 50 de personalităţi ale vieţii literare bănăţene.

Duminică, 26 aprilie, începând cu orele 16.00, la Teatrul Mihai Eminescu din Oravița, se va juca piesa de teatru Mironosițele în interpretarea elevilor seminariști și elevelor de la mai multe licee din municipiul Caransebeș. În încheierea piesei de teatru se va vernisa o expoziție foto-documentară referitoare la importanța eclezială a orașului Oravița, în istoria Episcopiei.

Toate aceste evenimente aniversare se organizează cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte, Consiliului Județean Caraș-Severin, Primăriei Municipiului Caransebeș și a Casei de Cultură George Suru din Caransebeș.Data: 19 aprilie 2015 • Vizualizări: 1318