Episcopia Caransebeşului alături de sinistraţii din Serbia

Episcopia Caransebeşului alături de sinistraţii din Serbia

Album foto
În urma apelului la rugăciune şi acţiune lansat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Episcopia Caransebeşului în parteneriat cu Radio România Reşiţa, a organizat o colectă de ajutoare umanitare, în perioada 21-30 mai, pentru comunităţile afectate de inundaţiile recente din Serbia.
Autor: Serviciul Prezidial
În urma apelului la rugăciune şi acţiune lansat de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, către toate eparhiile din ţară, dar mai ales la cele din vestul ţării, Episcopia Caransebeşului în parteneriat cu Radio România Reşiţa, a organizat, în perioada 21-30 mai, o colectă de ajutoare umanitare pentru comunităţile afectate de inundaţiile recente din Serbia. Tone de produse, strânse din această colectă, au fost încărcate marţi, 10 iunie, la sediul Episcopiei Caransebeşului, iar miercuri, 11 iunie, au fost transportate în Vama Moraviţa, unde s-au adăugat alte ajutoare trimise de Arhiepiscopia Timişoarei şi Episcopia Ortodoxă Sârbă de Timişoara.

„În Episcopia noastră s-au strâns aproximativ 9 tone de alimente neperisabile, care au fost transportate în Serbia cu ajutorul partenerilor noștri, Radio România Reșița și reprezentanților comunităților sârbe din județul nostru. De asemenea am avut o foarte bună colaborare în reușita acestui act umanitar cu Episcopia Ortodoxă Sârbă de Timișoara și cu Consulatul Republicii Serbia la Timișoara, care ne-au facilitat întreaga documentație necesară la vamă”, a arătat părintele Gabriel Gozman-Pop, consilier social-misionar al Episcopiei Caransebeşului.

Convoiul umanitar, însoţit de preoţii delegaţi pentru această acţiune, format din trei autoutilitare şi două autotrenuri, a fost preluat, în vamă, de reprezentanţii Patriarhiei Sârbe şi condus într-o zonă afectată. În ţara vecină, delegaţii acestei coloane umanitare au fost primiţi la Palatul Patriarhiei Ortodoxe Sârbe, apoi la sediul Guvernului Sârb, de către secretarul de stat pentru culte, dr. Mileta Radojevic, iar mai apoi toate produsele au fost transportate în localitatea Paracin, la 140 de km de Belgrad, una dintre localităţile grav afectate de inundaţii.

„Biserica Ortodoxă Sârbă își exprimă profund mulțumirea față de poporul român în frunte cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și cu toți ierarhii Bisericii Ortodoxe Române, pentru gestul frumos și ajutorul pe care l-au făcut pentru poporul sârb, răspunzând astfel rugăminţii Preafericitului Părinte Irinej, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe. De aceea, ne rugăm Bunului Dumnezeu ca tot ceea ce a făcut poporul român pentru poporul sârb să se întoarcă însutit și exprimăm toată mulțumirea și gratitudinea noastră față de acest gest”, a subliniat diac. Aleksandar Sekulic, secretar II al Cabinetului patriarhal.

Dr. Mileta Radojevic secretar de stat pentru culte al Republicii Serbia, a adăugat: „Popoarele noastre și Bisericile noastre surori, nu numai ca și frați creștini ortodocși, ci și prin faptul că însăși Sfânta Scriptură ne învață acest lucru, am demonstrat că suntem unii cu alții, atât la bucurie cât și în nevoi. Eu în calitate de conducător al secretariatului de stat pentru culte al Guvernului Republicii Serbia vă exprim mulțumirile noastre pentru tot ceea ce ați făcut, pentru cetățenii și credincioșii noștri”.

Inundaţiile produse luna trecută în Serbia, Bosnia-Herțegovina şi Croaţia, catalogate drept cele mai grave din ultimul secol, au lăsat în urmă peste 60 de morţi, aproape 2 milioane de persoane au fost afectate, iar dintre acestea 150 de mii au fost evacuate.


Data: 12 iunie 2014 • Vizualizări: 638