Episcopia Caransebeşului în misiune la Malainiţa

Episcopia Caransebeşului în misiune la Malainiţa
Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, o delegaţie a Episcopiei a luat parte la o nouă iniţiativă misionară intreprinsă în Valea Timocului, la românii de la sud de Dunăre.
Autor: Serviciu Prezidial
Evenimentul s-a desfăşurat cu prilejul vizitei delegaţiei prezidenţiale româneşti în Serbia. Cu acest prilej, domnul preşedinte Traian Băsescu, însoţit de domnul Eugen Tomac, şeful Departamentului pentru românii de pretutindeni şi de ambasadorul României la Belgrad a vizitat şi biserica ortodoxă românească „Sf. Arh. Mihail şi Gavriil” din Malainiţa, precum şi protopopiatul ortodox român din Negotin.

La acest moment a participat şi Preasfinţitul Părinte Daniil, episcopul locţiitor al Daciei Felix, precum şi părintele Bojan Alexandrovici, protopopul Daciei Ripensis. Sfinţia sa a oficiat o slujbă de Te-Deum, după care a oferit domnului preşedinte o diplomă de recunoştinţă. Domnia Sa a oferit comunităţii din Malainiţa o icoană reprezentând pe Sf. Ap. Andrei, ocrotitorul României. Au fost rostite alocuţiuni şi s-au prezentat noile perspective ale redobândirii drepturilor minorităţii româneşti din Serbia, mai precis din Valea Timocului.

Din partea Episcopiei Caransebeşului a participat o delegaţie, condusă de către părintele Nicolae Pereş, protopop de Băile Herculane, însoţit de un grup de clerici şi studenţi teologi care au dat răspunsul la slujba de Te-Deum şi care au intonat cântări duhovniceşti în limba română.

Adresându-se delegaţiei româneşti preotul Boian Alecsandrovici a spus. „Vreau ca să vă spun că vizita dumneavoastră astâzi, aici, în Timoc, este un eveniment istoric. Este foarte importantă pentru noi, pentru că, după sute de ani, când odată domnitorii Ţării Romaneşti veneau şi construiau biserici in Timoc, pentru românii de aici, nu s-a mai făcut nicio vizită a vreunui şef de stat al ţării-mamă, România. Ne aflăm în zona Timocului, unde oficial şi real există 154 de sate sută la sută romaneşti, 48 de localităţi mixte şi, în jur, dacă adunăm pe toţi locuitorii satelor şi localităţilor mixte, 300, până la 350.000 de români, încă, cu voia lui Dumnezeu, vorbitori de limba noastră",

Începând cu anul 2008 Episcopia Caransebeşului, prin Ierarhul, preoţii şi credincioşii misionari sprijină activitatea misionară a Episcopiei Daciei Felix în Valea Timocului şi în Valea Moravei. De fiecare dată reprezentanţii Eparhiei au răspuns la chemarea fraţilor români de peste graniţă şi le-a fost alături constant sprijinind şi alăturându-se rugăciunilor lor de a avea Biserică şi slujbă în limba română.

Românii din Valea Timocului și din Valea Moravei au fost văduviţi de slujbe în limba proprie din anul 1833, când în toate bisericile construite în satele de români au fost aduşi preoţi sârbi. Biserica parohiei româneşti din Mălainiţă, aflată sub jurisdicţia Patriarhiei Române și păstorită de părintele Boian Alexandrovici protopopul Daciei Ripensis, este un simbol al redefinirii identităţii româneşti a locuitorilor din Valea Timocului şi Valea Moravei.


Data: 3 noiembrie 2011 • Vizualizări: 952