Episcopia Caransebeşului susţine cultura bănăţeană

Episcopia Caransebeşului susţine cultura bănăţeană
La Caransebeş va avea loc, sâmbătă 17 aprilie prima ediţie a festivalului de poezie în grai bănăţean, denumit sugestiv "Credinţă şi lumină"
Autor: Serviciul Cutural
Sâmbătă, 17 aprilie, ora 17.00, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Lucian, în Sala de festivităţi „Episcop Elie Miron Cristea“, Episcopia Caransebeşului va organiza, împreună cu Parohia Ohaba Mâtnic şi Asociaţia Scriitorilor în Grai Bănăţean, Festivalul de poezie în grai bănăţean intitulat „Credinţă şi lumină”.

Episcopia Caransebeşului sprijină astfel de acţiuni pentru că fenomenul literar al poeziei dialectale este unul specific Banatului şi are peste două sute de ani de existenţă. Poezia în grai, dialectală, are ca scop conservarea graiului bănăţean, a cântecelor, a tradiţiilor şi obiceiurilor, a portului popular etc. Prin aceste poezii, bănăţenii, conştienţi de averea culturală pe care o au în stăpânire, au decis să o conserve, să o tezaurizeze, pentru a o putea transmite, aşa cum au moştenit-o, mai departe.

La Festival vor participa profesori universitari şi scriitori în grai bănăţean, iar grupuri de copii vor susţine montaje literare şi recitaluri de poezie religioasă şi laică. Momentele muzicale din programul manifestării vor avea ca interpret pe D-l Prof. Vasile Gondoci.

La Festival va participa şi Preasfinţitul Părinte episcop Lucian al Caransebeşului.

Data: 16 aprilie 2010 • Vizualizări: 1421