Eroii neamului comemorați la Câlnic şi Fârliug

Eroii neamului comemorați la Câlnic şi Fârliug
La Praznicul Înălţării Domnului Iisus Hristos la Parohia Fârliug și Câlnic s-au desfăşurat manifestări dedicate eroilor neamului
Autor: Pr. Valentin Popovici, Pr. Daniel Cosmin
În fiecare an la Praznicul Înălţării Domnului Iisus Hristos în toate bisericile se sărbătoreşte şi ziua de pomenire a eroilor neamului. Manifestarea dedicată eroilor neamului s-a desfăşurat şi la Parohia Câlnic, localitate ce a dat numeroşi eroi. Astfel s-a săvârșit slujba Parastasului şi serbări susţinute de elevii de la Grădiniţa şi Şcoala din Câlnic. Au fost evocate de asemenea, momentele importante și locurile unde eroii câlniceni au purtat bătăliile sau au căzut la datorie. La eveniment a fost prezent şi ultimul veteran local, Tulbure Vuc, ajuns la venerabila vârstă de 95 de ani, care a depanat amintiri despre vechii camarazi. Manifestarea s-a încheiat cu un cântec patriotic şi câteva momente de reculegere.

Eroii neamului au fost comemorați și în Parohia Fârliug după săvârșirea Sfintei Liturghii, joi, 21 mai. Ca de fiecare dată împreună cu credincioșii prezenți, dar și cu toți copiii de la Școala Generală din localitate, s-a mers la troița din centrul satului, unde s-a oficiat o slujbă de pomenire pentru cei care și-au pus viața pentru semenii lor. După slujba parastasului, un grup de tineri pregătiți, precum și toți cei prezenți, au intonat imnul eroilor, în timpul căruia s-au depus coroane, atât din partea administrației locale, cât și din partea familiilor răposaților.

După oficierea Sfintei Liturghii, fie în lăcaşul de cult, fie la monumentele închinate ostaşilor români căzuţi pe câmpurile de luptă, se săvârşesc parastase de pomenire, se depun coroane, se organizează manifestări comemorative etc., toate acestea fiind dedicate celor care s-au jertfit pentru formarea şi apărarea unităţii statului. Pomenirea eroilor la praznicul Înălțării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române încă din anul 1920. Această decizie a fost consfințită ca „Zi a Eroilor” și „Sărbătoare națională bisericească” prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 și 2001.

Data: 26 mai 2015 • Vizualizări: 637