Examen de capacitate preoțească în Episcopia Caransebeșului

Examen de capacitate preoțească în Episcopia Caransebeșului
Marţi, 5 noiembrie, în Episcopia Caransebeşului a avut loc o nouă sesiune a examenului de capacitate preoţească
Autor: Serviciul Prezidial
Examenul a fost organizat de Sectorul administrativ-bisericesc şi se adresează preoţilor debutanţi din fiecare protopopiat, care nu l-au susţinut, precum şi tuturor licenţiaţilor în teologie care doresc numirea la o parohie.

Examenul s-a desfăşurat în sala de festivități „Elie Miron Cristea” a Centrului eparhial şi a constat din probele scrise: dogmatică sau morală şi administraţie bisericească și probele orale: omiletică, catehetică, liturgică, tipic, cântare şi legislaţie bisericească. Media examenului este luată în considerare la concursul de dosare pentru numirea într-o parohie a debutanţilor și este valabilă un an. La examen s-au înscris un număr de opt candidați, dintre care au promovat doi.

Părintele Casian Rușeț, secretar al Episcopiei Caransebeșului a subliniat importanța acestei evaluări: „Susținerea examenului de capacitate pentru tinerii absolvenți din Episcopia Caransebeșului sau pentru cei care doresc să obțină un post clerical în cadrul Episcopiei Caransebeșului este de o maximă importanță. Aceasta și pentru că Permanența Consiliului Eparhial pune în aplicare o hotărâre a Adunării Eparhiale, potrivit căreia niciun candidat din cadrul Episcopiei, care își manifestă dorința de a ocupa o parohie, să nu poată fi numit și hirotonit, fără a susține în prealabil examenul de capacitate preoțească. Pe de o parte la acest examen li se evaluează cunoștințele dobândite în perioada anilor de învățământ teologic, iar pe de altă parte că membrii comisiei de examinare sunt atât profesori la instituțiile de învățământ care i-au format pe acești tineri și îi cunosc, dar și consilieri ai Centrului Eparhial care îi evaluaează pe acești tineri, având ca și președinte de comisie pe însuși Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului”.

De asemenea, a avut loc și concursul pentru ocuparea postului vacant de preot slujitor la parohia urbană „Schimbarea la faţă” Govândari, din Reşiţa. În urma concursului a fost declarat admis, iar apoi numit în postul vacant de preot slujitor, preotul Petru Ciorogariu, de la Parohia Ohaba Mâtnic, din Protopopiatul Caransebeșului.

Data: 6 noiembrie 2013 • Vizualizări: 1228