Examen de capacitate preoțească în Episcopia Caransebeșului

Examen de capacitate preoțească în Episcopia Caransebeșului
Marți, 8 iulie, în Episcopia Caransebeșului a avut loc examenul de titularizare în preoție, obligatoriu pentru toți cei ce vor să obțină un post clerical
Autor: Serviciul Prezidial
Marți, 8 iulie, în Episcopia Caransebeșului a avut loc examenul de titularizare în preoție, obligatoriu pentru toți cei ce vor să obțină un post clerical. Organizat de Sectorul administrativ-bisericesc, examenul a avut loc în Sala de festivități „Episcop Elie Miron Cristea” a Centrului eparhial și a constat din două probe. Prima probă a fost scrisă, cu subiecte din teologia dogmatică, morala creștină și administrație parohială și o probă orală cu susținerea unei predici, a unei cateheze, cu întrebări de liturgică, tipic bisericesc, legislație și administrație parohială. La această sesiune s-au înscris 11 candidați, toți absolvenți ai studiilor universitare în teologie, fiind declaraţi admişi 9 dintre aceştia.

„Această formă de examinare este nu numai necesară, ci mai ales utilă, pentru că ne permite să vedem care este pregătirea pe care o au viitorii slujitori ai Bisericii, dincolo de diplomele obținute în școlile de teologie. În felul acesta ne putem da seama în ce fel de parohii pot fi numiți cei declarați admiși, cât de mult s-ar putea implica în misiunea Bisericii și în ce fel de activități s-ar descurca mai bine. Pe lângă probele de examen fiecare candidat are posibilitatea să se prezinte, să-și facă cunoscute preocupările și să opteze chiar pentru unele posturi clericale vacante. Într-un cuvânt, examenul de capacitate dovedește chiar capacitatea viitorilor clerici de a se integra în lucrarea pastoral-misionară a Bisericii”, a arătat părintele Alin Câmpean, consilier administrativ-bisericesc al Episcopiei Caransebeșului.

Candidații au fost evaluați de o comisie prezidată de Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian şi alcătuită din membrii Permanenței Consiliului Eparhial, profesori la instituţiile de învăţământ teologic din eparhie.

Tot ieri a avut loc şedinţa Permanenţei Consiliului Eparhial, care a validat rezultatul examenului de capacitate preoțească și a luat următoarele decizii: teologul Alin Daniel Timişan a fost numit preot paroh la Parohia Cărbunari, Protopopiatul Moldova Nouă, diaconul Florin Mureşan de la Catedrala episcopală „Învierea Domnului” din Caransebeş a fost numit în postul vacant de paroh la Parohia Brebu, Protopopiatul Caransebeş, părintele dr. Marius Vidu Vasiloni de la Parohia misionară Vama Marga, Protopopiatul Caransebeş a fost numit preot paroh la Parohia Băuţarul Superior, din cadrul aceluiaşi protopopiat și părintele Ioan Tuştean a fost numit la Parohia misionară Vama Marga.

Data: 9 iulie 2014 • Vizualizări: 1359