Examen de capacitate preoțească în Episcopia Caransebeșului

Examen de capacitate preoțească în Episcopia Caransebeșului
Tineri teologi, absolvenți ai facultăților de teologie, au avut posibilitatea joi, 18 februarie, să participe la prima sesiune din acest an a examenului de capacitate preoțească, ce s-a desfășurat în Episcopia Caransebeșului
Autor: Serviciul Prezidial
Tineri teologi, absolvenți ai facultăților de teologie, au avut posibilitatea joi, 18 februarie, să participe la prima sesiune din acest an a examenului de capacitate preoțească, ce s-a desfășurat în Episcopia Caransebeșului. Astfel, 5 teologi, dornici să primească Sfânta Taină a Hirotoniei în eparhie, s-au prezentat la Centrul eparhial din Caransebeș, unde au fost examinați de o comisie formată din membrii Permanenței Consiliului Eparhial, prezidată de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. Examenul organizat de către Sectorul administrativ-bisericesc s-a desfășurat în Sala de festivități „Episcop Elie Miron Cristea” și a constat din două probe.

La prima probă scrisă, cei 5 teologi înscrişi la examen, toți absolvenți ai studiilor universitare în teologie, au avut posibilitatea să îşi prezinte cunoştinţele teologice la disciplinele Teologie Dogmatică, Morală creştină, Drept canonic şi Administraţie bisericească. Examinarea a continuat cu probe orale de verificare a cunoştinţelor din mai multe discipline, Omiletică, Catehetică, Liturgică şi Administraţie bisericească.

„Deși au absolvit facultățile și școlile de teologie necesare pentru a putea ocupa un post de preot în Episcopia Caransebeșului, acest examen de capacitate preoțească practic certifică toate cunoștințele pe care candidații le-au acumulat în decursul anilor de studiu. Este foarte important acest examen datorită faptului că prin intermediul lui chiriarhul în mod practic și direct ia act de cunoștințele dobândite de aceștia, atât de cele intelectuale și teologice, cât și de cele dobândite practic, dacă ne gândim la disciplinele practice. De aceea la capacitatea preoțească pe lângă disciplinele teologice avem în vedere examinarea candidaților la disciplinele practice, respectiv practică liturgică și în mod cu totul deosebit la Administrație parohială și Drept Canonic. Astfel în urma susținerii acestui examen, în funcție de notele obținute, candidații vor putea opta pentru una din parohiile vacante din cadrul Episcopiei Caransebeșului”, a subliniat părintele Casian Rușeț, secretar eparhial al Episcopiei Caransebeșului.

Valabilitatea acestui examen de capacitate preoţească este de un an pentru cei care au obţinut media finală sub nota 9.00. Teologii care au obţinut media peste 9.00 se pot folosi doi ani de acest examen de capacitate preoţească, timp în care se pot înscrie pentru ocuparea uneia dintre parohiile vacante din Episcopia Caransebeșului. Media de promovare a examenului de capacitate preoțească este minim 7, iar candidaţii care nu au promovat se pot prezenta la un nou examen în sesiunile următoare.

Data: 19 februarie 2016 • Vizualizări: 724