Examen de capacitate preoțească la Caransebeș

Examen de capacitate preoțească la Caransebeș
Vineri, 14 iulie, au fost verificate vocația și aptitudinile tinerilor teologi în vederea ocupării unui post vacant în Episcopia Caransebeșului
Autor: Serviciul Prezidial
Întrucât în Episcopia Caransebeșului sunt mai multe parohii vacante, la Centrul eparhial din Caransebeș s-a organizat vineri, 14 iulie, Examenul de capacitate preoțească, pentru cercetarea chemării la Taina Preoției și verificarea cunoștințelor dobândite în instituţiile de învăţământ teologic a tinerilor ce doresc să slujească la Sfântul Altar.

În conformitate cu prevederile Statutului de organizare şi funcţionare al Bisericii Ortodoxe Române, al Regulamentului de numire şi transfer al clerului, precum şi în lumina hotărârilor Sfântului Sinod, Sectorul administrativ-bisericesc al Episcopiei Caransebeșului a organizat pentru cei dornici să primească Sfânta Taină a Hirotoniei în eparhie examenul de titularizare sau capacitate preoțească în două probe. La prima probă scrisă, teologii înscrişi la examen, toți absolvenți ai studiilor universitare în teologie, au avut posibilitatea să îşi prezinte cunoştinţele teologice la disciplinele Teologie Dogmatică, Morală creştină, Drept canonic şi Administraţie bisericească. Examinarea a continuat cu probe orale de verificare a cunoştinţelor din mai multe discipline, Omiletică, Catehetică, Liturgică şi Administraţie bisericească.

„La această sesiune s-au prezentat cinci candidați și nădăjduim ca în urma acestui examen important din viața unui viitor cleric, în parohiile noastre să avem preoți buni, râvnitori și devotați Bisericii și credincioșilor ei”, a subliniat părintele Alin Câmpean, consilier administrativ-bisericesc al Episcopiei Caransebeșului.

Comisia de examinare prezidată de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a fost alcătuită din părinții consilieri de la centrul eparhial, membri ai Permanenței Consiliului Eparhial și totodată profesori la instituțiile noastre de învățământ teologic, știut fiind faptul că toate numirile în posturile clericale se fac de episcopul locului în cadrul unei ședințe a Permanenței Consiliului Eparhial.

Valabilitatea acestui examen de capacitate preoţească este de un an pentru cei care au obţinut media finală sub nota 9.00. Teologii care au obţinut media peste 9.00 se pot folosi doi ani de acest examen de capacitate preoţească, timp în care se pot înscrie pentru ocuparea uneia dintre parohiile vacante din Episcopia Caransebeșului. Media de promovare a examenului de capacitate preoțească este minim şapte, iar candidaţii care nu au promovat se pot prezenta la un nou examen în sesiunile următoare.

Data: 14 iulie 2017 • Vizualizări: 3198