Expoziție de icoane la Muzeul Județean Caransebeș

Expoziție de icoane la Muzeul Județean Caransebeș
Joi, 20 martie, în sălile de expoziție ale Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniță din Caransebeș a avut loc vernisarea unei expoziții de icoane din secolele XVII-XX, din colecția Muzeului Vamal al Republicii Moldova
Autor: Servicul Cultural
Evenimentul cultural a fost organizat de către Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş, cu sprijinul Episcopiei Caransebeșului, Consiliului Județean Caraș-Severin, Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova și Muzeului Serviciului Vamal al Republicii Moldova.

Icoanele expuse spre vernisare, în număr de 88, fac parte din colecția d-lui colonel Petru Costin, director al Vămilor din Republica Moldova și colecționar de peste 30 de ani. La această manifestare culturală au luat parte elevi și profesori ai Seminarului „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș, precum și numeroși vizitatori.

Prezent la eveniment, părintele Daniel Alic, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului, a arătat că această expoziție este un dar artistic și spiritual potrivit perioadei în care ne aflăm: „Este bine venit un astfel de eveniment acum, în vremea Postului Mare, la câteva zile după Duminica Ortodoxiei, mai ales că icoanele expuse prezintă o valoare artistică deosebită, tematici interesante cu rădăcini în spiritualitatea icoanei din spaţiul ortodox rus şi, mai presus de toate, poartă cu ele un duh de rugăciune. Pentru că icoanele ilustrează şi o bună parte din istoria iconografiei creștine a secolelor XVII–XX în expoziție se pot urmări şi anumite etape din devenirea imaginilor sfinte. Mulţumim pentru acest dar domnului colonel Petru Costin, renumit colecţionar din Republica Moldova, din tezaurul căruia fac parte nestematele iconografice pe care le-am admirat şi cărora ne-am închinat”.

Domnul colonel Petru Costin este cel care prin colecţiile personale a pus bazele Muzeului Serviciului Vamal din Republica Moldova. Se ocupă de colectarea, păstrarea, identificarea, catalogarea, analizarea, menţinerea, conservarea şi expunerea de diverse obiecte şi artefacte, ce prezintă un mare interes ştiinţific şi istoric. În colecția sa se regăsesc icoane casnice, pictate pe teritoriul Rusiei, Ucrainei și României. Ele au fost expuse în mai multe țări din Europa precum Polonia, Ungaria, Bulgaria, România și pe teritoriul Republicii Moldova. Toate icoanele au fost restaurate și conservate de însuși deținătorul colecției.

Data: 21 martie 2014 • Vizualizări: 963