Expoziţia documentară „Episcopia Caransebeșului la 150 de ani”

Expoziţia documentară „Episcopia Caransebeșului la 150 de ani”

Album foto
Marţi, 3 noiembrie, Episcopia Caransebeșului în colaborare cu Muzeul Banatului Montan şi Direcţia Judeţeană Caraş-Severin a Arhivelor Naţionale, a organizat la Reşiţa, o expoziţie documentară despre activitatea Episcopiei Caransebeşului
Autor: Serviciul Cultural
Marţi, 3 noiembrie, Episcopia Caransebeșului în colaborare cu Muzeul Banatului Montan şi Direcţia Judeţeană Caraş-Severin a Arhivelor Naţionale, a organizat la Reşiţa, în oraşul de reşedinţă a judeţului, o expoziţie documentară despre activitatea Episcopiei Caransebeşului, cea mai veche instituţie bisericească superioară din Banat. Expoziţia s-a vernisat în holul muzeului reșițean şi a fost compusă din documente ce dovedesc implicarea Bisericii în problemele sociale ale comunităţilor bănăţene. Exponatele au fost preluate din Arhiva Episcopiei Caransebeșului, una din cele mai importante arhive din spaţiul bisericesc românesc şi din Fondul Episcopiei Caransebeşului de la Serviciul Judeţean Caraş-Severin al Arhivelor Naţionale.

Documentele din Arhiva eparhială a Caransebeşului au prezentat, în esenţă, activitatea celor 6 ierarhi ce au păstorit la Caransebeș între anii 1865-1949, cu cele mai importante aspecte ale misiunii pe care au desfăşurat-o. Dacă primii trei ierarhi, Ioan Popasu (1865-1889), Nicolae Popea (1889-1908) şi Miron Cristea (1910-1919) au avut ca obiectiv al propovăduirii lor păstrarea sentimentului naţional, în vremurile de încercare ce s-au abătut asupra românilor din Transilvania şi Banat înainte de Primul Război Mondial, următorii trei ierarhi, Iosif Badescu (1920-1933), Vasile Lăzărescu (1934-1940) şi Veniamin Nistor (1941-1949) şi-au concentrat activitatea pe latura duhovnicească, dar şi pe organizarea instituţiilor Bisericii. Toate aceste acţiuni ale Ierarhilor caransebeşeni au fost surprinse frumos din documentele expuse.

Expoziţia găzduită de domnul prof. univ. dr. Dumitru Ţeicu, directorul Muzeului Banatului Montan, a fost prezentată de Domnul dr. Ovidiu Roşu, șeful Serviciului Judeţean Caraş-Severin al Arhivelor Naţionale şi de Părintele dr. Daniel Alic, consilierul cultural al Episcopiei Caransebeșului. Cuvântul de încheiere a aparținut părintelui Petru Berbentea, protopopul Reşiţei. Părintele Daniel Alic, în cuvântul său a precizat: „În aceste vremuri când activitatea Bisericii de cele mai multe ori este prezentată în societate în mod tendenţios, am adus în orașul de reședință al judeţului nostru documente ce dovedesc faptul că avem o Biserică puternică, crescută laolaltă cu spiritul românesc şi care, prin activitatea sa trecută, dar şi actuală, se arată susţinătoare a comunităţilor. Prin documentele expuse am adus şi la Reşiţa un crâmpei din istoria Episcopiei Caransebeșului, instituție ce anul acesta îşi serbează 150 de ani de la întemeiere”.

La manifestare au fost prezenţi numeroşi preoţi, cercetători istorici din Reşiţa, oameni de cultură şi elevi de la liceele reşiţene.

Data: 5 noiembrie 2015 • Vizualizări: 593