Expoziţie de icoane bizantine în Protopopiatul Reşiţa

Expoziţie de icoane bizantine în Protopopiatul Reşiţa
Joi, 4 aprilie 2013, începând cu orele 12.30, a fost deschisă, la galeria Muzeului Banatului Montan din oraşul Reşiţa, o expoziţie de icoane bizantine intitulată „Icoana – fereastră deschisă spre cer”
Autor: Pr. Valentin Popovici
Vernisajul expoziţiei cuprinde icoane realizate în tehnica tempera pe piatră, sticlă, lemn şi tablă. Icoanele prezentate sunt o selecţie a celor mai frumoase exponate aflate în inventarul Bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din localitatea Câlnic.

În faţa unui public larg, format în mare parte din elevi de la Şcoala cu clasele I - VIII Nr. 7 din municipiul Reşiţa, au vorbit în deschiderea vernisajului, Carmen Albert, din partea muzeului şi pr. protopop Petru Berbentia. Însoţiţi de profesorii de religie, elevii aflaţi în perioada „Şcoala altfel”, ce constă în derularea, la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, într-o săptămână din al doilea semestru şcolar, a unui orar special format doar din activităţi cu caracter non-formal, să valorizeze acumuleze experienţe din domenii cât mai diverse, au apreciat și au fost îndrumați să respecte și să promoveze iconografia bizantină.

Expoziţia îşi propune să contribuie la educarea tinerilor creştini, potrivit valorilor spiritualităţii creştin-ortodoxe, şi la perpetuarea în timp a iconografiei ortodoxe de tip bizantin. Aceasta va rămâne deschisă publicului larg timp de două săptămâni.

Data: 5 aprilie 2013 • Vizualizări: 646