Făuritorii Marii Uniri comemorați la Oravița

Făuritorii Marii Uniri comemorați la Oravița

Album foto
Preoții din Protopopiatul Moldova Nouă s-au rugat astăzi la Biserica „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Oraviţa pentru făuritorii Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
Autor: Serviciul Prezidial
Astăzi, preoții ce formează Protopopiatul Moldova Nouă s-au întâlnit cu ierarhul lor, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. La Biserica „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Oraviţa a fost săvârșită în această dimineață o slujbă de Te Deum de un sobor de preoți, în prezența Părintelui Episcop. Ei s-au rugat și pentru făuritorii Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, după care tot în sfântul locaș s-au dezbătut două teme ce marchează anul centenar.

„Grija pentru unitatea Bisericii exprimată la sinoadele ecumenice și locale” a fost unul din subiectele abordate în cadrul conferinței, fiind expus de părintele Constantin Bența de la Parohia Mercina. De asemenea, a fost scoasă în evidență și „Contribuția clerului din Valea Carașului și Clisura Dunării la desăvârșirea unității naționale din 1918”, acesta fiind titlul celei de-a doua temă prezentată de părintele Gheorghiță Băloi de la Parohia „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Moldova Nouă.

„Și pe Clisura Dunării și în Valea Carașului avem foarte mulți preoți și credincioși, personalități care au participat la Marea Unire de la Alba Iulia sau care au pregătit acest eveniment atât de important din istoria tuturor românilor. Pe cei care cu mari sacrifici au făurit România Mare i-am comemorat astăzi la Oravița Română în cea mai veche biserică din vechea capitală a județului Caraș”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Părintele Episcop i-a îndemnat la final pe clericii din Protopopiatul Moldova Nouă „să fie aproape cu timp și fără timp de credincioșii care le sunt încredințați spre păstorire” și L-a rugat pe Dumnezeu „să-i binecuvinteze pe toți ca să aibă o pastorație și o misiune cu multe roade pentru binele bisericii noastre”.

Problemele actuale ale unității în misiunea și slujirea pe are o îndeplinesc preoții din Protopopiatul Moldova Nouă au fost și ele discutate în cadrul conferinței. Această întrunire încheie șirul conferințelor cu preoții din cele 4 protopopiate ale Episcopiei Caransebeșului organizate în prima parte a acestui an.

În cursul seriii ierarhul însoțit de părintele Alin Câmpean, consilier administrativ-bisericesc și de părintele protopop Bogoliub Martinovici au vizitat șantierul bisericii în construcție cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh” din Zona Gării - Oravița.Data: 19 iunie 2018 • Vizualizări: 1199