Faza mitropolitană a Concursului „Lăudați pe Domnul”

Faza mitropolitană a Concursului „Lăudați pe Domnul”
Joi, 8 octombrie, Grupul psaltic al Mănăstirii Nera a paticipat la faza mitropolitană a Concursului național de muzică bisericească „Lăudați pe Domnul”
Autor: Diac. Marius Mircia
Joi, 8 octombrie, la Timișoara a avut loc Concursul național de muzică bisericească „Lăudați pe Domnul”, faza mitropolitană, la care au participat coruri din cadrul Arhiepiscopiei Timișoarei și a Episcopiei Caransebeșului.

Evenimentul ajuns la cea de-a VIII-a ediție s-a desfășurat la Parohia Timișoara Iosefin începând cu ora 16:00 și a reunit coruri monahale din cele două eparhii. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului la etapa mitropolitană a concursului „Lăudați pe Domnul” au participat Grupul psaltic al Mănăstirii Nera din Episcopia Caransebeșului, condus de monahia Nectaria Pruteanu Cristina și corul Mănăstirii Timișeni-Șag, condus de către diaconul dr. Ion Alexandru Ardereanu.

Juriul concursului a fost format din pr. dr. Melene Gheorghe de la Liceul Teologic din Făgăraș, pr. conf. dr. Mihai Brie, Facultatea de Teologie din Oradea și conf. dr. Mircea Buta de la Facultatea de Teologie din Arad.

„Cele două formații corale au demonstrat în această seară că muzica bisericească este într-adevăr o comoară a Bisericii noastre Ortodoxe. Linia melodică, modul cum au știut să interpreteze și mai ales liniștea din sufletele celor care au asistat la această etapă mitropolitană a fost cea mai bună dovadă că muzica bisericească împreună cu rugăciunea sunt cele două aripi care-l duc pe om de la pamânt la cer. Ca de fiecare dată concursul «Lăudați pe Domnul» aduce multă bucurie în sufletele credincioșilor celor ce participă dar și multă pace, gânduri bune, în inima și în sufletul lor”, a specificat părintele Zaharia Pereș, consilier cultural al Arhiepiscopiei Timișoarei.

În urma deliberării de către juriu, grupul psaltic al Mănăstirii Nera, pentru acurateția, interpretarea, repertoriul și ținuta scenică, care au stat în atenția juriului, va reprezenta Mitropolia Banatului la etapa națională a concursului „Lăudați pe Domnul”, ce va avea loc pe data de 27 octombrie, la București.

„Mulțumim inimoșilor noștrii profesori, care de-a lungul anilor au fost alături de noi și au cultivat dragostea pentru muzica bisericească psaltică autentică. Noi ne străduim să o descoperim și să o cântăm de-a lungul atâtor ani, dar neajungând la capăt, probabil niciodată, în perfecționarea acestei muzici”, a subliniat monahia Dositeia Constantin, stareța Mănăstirii Nera.

Prin proba de concurs din cadrul celor două secțiuni, ediția a VIII-a a concursului se înscrie între manifestările dedicate anului 2015, declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române „An omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii astăzi şi An comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii”. Concursul Naţional de Muzică Bisericească „Lăudaţi pe Domnul” este organizat de către Sectorul teologic-educaţional al Patriarhiei Române, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul teologic-educaţional al Patriarhiei Române, în perioada 1 martie – 27 octombrie 2015.

Data: 9 octombrie 2015 • Vizualizări: 783