Festival de colinde în Valea Almăjului

Festival de colinde în Valea Almăjului
Cea de-a treia ediție a festivalului - concurs de colinde „Lângă ieslea minunată” a avut loc duminică, 15 decembrie, la Bozovici
Autor: Serviciul Social-Misionar
Cea de-a treia ediție a festivalului - concurs de colinde „Lângă ieslea minunată” a avut loc duminică, 15 decembrie, la Bozovici și a reunit mai multe ansambluri corale, grupuri vocale și interpreți din Valea Almăjului, dar și din județele Gorj și Brașov, precum și invitați din Serbia.

Evenimentul a fost organizat și în acest an de Liceul Teoretic „Eftimie Murgu” din localitate prin doamna învățătoare Claudia Cherescu, în parteneriat cu Episcopia Caransebeșului, Inspectoratul Școlar Județean, Centrul județean pentru conservarea și promovare culturii tradiționale, Parohia Bozovici și Primăria Bozovici. Au participat reprezentanții tuturor instituțiilor implicate, autorități locale, oameni de cultură din zonă și din alte localități, precum și un număr mare de tineri și copii din satele Văii Almăjului, însoțiți de părinți, preoți și cadre didactice.

Grupurile de copii și tineri care au urcat pe scenă au impresionat asistența prin originalitatea costumelor populare, prin interpretarea unor colinde tradiționale și prin naturalețea și puritatea glasurilor lor. Pe parcursul a mai multor ore sala a răsunat de aplauze care au răsplătit din plin eforturile artistice ale almăjenilor și ale invitaților lor.

Fiind vorba de un festival-concurs, la final, un juriu format din oameni de cultură, cadre didactice și preoți, a desemnat câștigătorii care au primit diplome și premii constând în obiecte bisericești. Astfel, la secțiunea grup vocal, clasele I-IV, premiul I a fost obținut de Grupul vocal „Voiniceii” al clasei a III-a B a Liceului „Eftimie Murgu” Bozovici, iar la clasele V-VIII, la aceeași secțiune, au fost desemnați câștigători membrii Grupului Vocal al școlii Gimnaziale „Ion Sârbu” din Eftimie Murgu. La secțiunea interpreți, la clasele I-IV, premiul I a fost obținut de Orleanu Constantina Cornelia din Turceni-Gorj, iar la clasele V-VIII, de către Bondoc Mihaela din aceeași localitate. La secțiunea coruri premiul I fost obținut de corul „Vlăstare almăjene” format din tineri și copii din Prigor, Lăpușnicu Mare și Dalboșeț, coordonat de doamna profesoară Bihoi Maria.

Membrii juriului au acordat, de asemenea, premii speciale pentru originalitate și autenticitate. Premiul Episcopiei Caransebeșului a fost acordat de părintele inspector Mihai Ciucur Grupului vocal al Școlii primare din Pătaș, iar premiul din partea Primăriei Bozovici a fost acordat Grupului vocal al Școlii gimanziale nr. 5 din Săcele – Brașov. Premiul special al juriului a fost acordat Grupului vocal din Satu Nou – Pancevo, Serbia.

La final, părintele Mihai Ciucur, în calitate de reprezentant al Episcopiei Caransebeșului, a transmis arhiereasca binecuvântare din partea Preasfințitului Lucian, Episcopul Caransebeșului, felicitând, totodată, pe organizatori și pe participanți deopotrivă.

„În după amiaza aceasta toții tinerii și copiii care au urcat pe scenă sunt câștigători, indiferent de locul obținut, pentru că, dincolo de prestația în plan artistic, este de mare valoare preocuparea în sine a acestor copii. Faptul că ei cântă, poartă cu mândrie portul popular – care în Valea Almăjului are o bogăție aparte - și duc mai departe tradițiile noastre strămoșești, este în sine un lucru valoros în aceste vremuri când tânăra generație are preocupări tot mai străine de valorile Bisericii și ale poporului nostru” a arătat în cuvântul de final părintele Mihai Ciucur.

Data: 16 decembrie 2013 • Vizualizări: 543