Festivalul Coral „Miron Cristea” la Caransebeş

Festivalul Coral „Miron Cristea” la Caransebeş

Album foto
Nu mai puţin de 16 coruri au urcat pe soleea catedralei episcopale „Învierea Domnului„ din Caransebeş în cadrul festivalului coral „Miron Cristea”, organizat de către Episcopia Caransebeşului.
Autor: Serviciul Prezidial
Nu mai puţin de 16 coruri au urcat pe soleea catedralei episcopale „Învierea Domnului„ din Caransebeş în cadrul festivalului coral „Miron Cristea”, organizat de către Episcopia Caransebeşului.

Festivalul amintit este dedicat în special corurilor parohiale şi poartă denumirea vrednicului de pomenire patriarh Miron Cristea, episcop al Caransebeşului în perioada 1910-1919. În activitatea desfăşurată la Sibiu, Caransebeş şi Bucureşti acesta a sprijinit cu multă dăruire activităţile muzicale.

Anul acesta, festivalul s-a bucurat de prezenţa a doi ierarhi, membrii ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, respectiv chiriarhul locului, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian şi Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, care a fost invitatul special al Episcopiei Caransebeşului la acest eveniment. Preasfinţia Sa a fost însoţit de către corul „Kinonia” al Episcopiei Severinului şi Strehaiei, care a deschis festivalul.

Organizat fiind în a doua ediţie, anul 2011, festivalul a adus un plus de bucurie şi de confort muzical participanţilor, prin faptul că în acest an, corurile şi-au prezentat florilegiile corale în noua catedrală episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sf. Prooroc Ilie Tezviteanul” din Caransebeş. Acustica pe care catedrala episcopală o deţine a dat un plus de eleganţă, solemnitate şi încărcare duhovnicească evenimentului coral.

Părintele consilier Daniel Alic, organizator al evenimentelor ne-a mărturisit: „În această după amiază au urcat pe scenă peste 600 de persoane, reprezentând corurile anunţate în program, ceea ce reprezintă o ascensiune faţă de anul trecut. Aceasta ne arată că muzica noastră corală din Banat trăieşte şi îşi împlineşte misiunea. Toţi invitaţii, după ce au cântat în faţa numeroasei audienţe au fost primiţi mai apoi la cantina Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeş, unde au luat parte la agapa oferită de episcopie invitaţilor săi.”

Pe lângă corurile parohiale care au prezentat piese specifice perioadei postpascale, pe soleea catedralei episcopale au mai urcat corul preoţilor din protopopiatul Caransebeş, corul preoţilor din protopopiatul Reşiţa şi corul episcopiei Caransebeşului format din preoţii diaconii şi cântăreţii celor două catedrale episcopale din Caransebeş.

În încheiere au luat cuvântul cei doi ierarhi. „Manifestările culturale, organizate de Episcopia Caransebeşului, vin să ne aducă fiecăruia puteri sporite, în purtarea crucii de creştin pe care o avem. În seara aceasta au cântat pe această solee, spre slava Preasfintei Treimi, un număr mare de persoane, membre în diferite coruri. Toate repetiţiile pentru reprezentarea din această seară a fiecărui cor, reprezintă o jertfă din partea membrilor, a preoţilor şi a dirijorilor. Această trudă este una misionară şi ne bucurăm că acest aspect s-a văzut în această seară” a spus Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei.

Cuvântul de sfârşit a aparţinut gazdei, Preasfinţitului Părinte Lucian care a spus: „Mulţumim pentru că aţi răspuns chemării noastre arhiereşti şi părinteşti de a fi în comuniune şi prin cântare corală, în catedrala noastră episcopală. Ştim cât este de important să încurajăm muzica noatră tradiţională corală în Banat. De aceea organizăm diferite festivaluri, concerte şi alte manifestări muzicale corale cu diferite prilejuiri.”

Toţi participanţii au primit diplome şi premii din partea Episcopiei, înmânate de către cei doi ierarhi prezenţi, iar în încheiere formaţiile corale s-au deplsat în procesiune, de la catedrala episcopală, spre reşedinţa eparhială, cântând într-un glas troparul „Hristos a înviat din morţi...”.


Data: 6 mai 2011 • Vizualizări: 962