Festivalul corurilor de copii şi tineret la Caransebeș

Festivalul corurilor de copii şi tineret la Caransebeș

Album foto
Vineri, 24 aprilie, Sala de spectacole a Casei de Cultură „George Suru” din Caransebeș a găzduit Festivalul Corurilor de copii şi tineret „Timotei Popovici”
Autor: Serviciul Prezidial
Vineri, 24 aprilie, Sala de spectacole a Casei de Cultură „George Suru” din Caransebeș a găzduit Festivalul Corurilor de copii şi tineret „Timotei Popovici”. Manifestarea culturală ajunsă la cea de-a XXXIII-a ediţie s-a bucurat de prezența Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. Evenimentul a reunit zece formaţii corale de copii şi tineri din Eparhia Caransebeșului, dar și din Arhiepiscopia Timișoarei, Arhiepiscopia Aradului și din Episcopia Devei și Hunedoarei. Organizat de Episcopia Caransebeșului în parteneriat cu Primăria Municipiului Caransebeș și Casa de Cultură a oraşului, festivalul a avut invitați de seamă, profesori, muzicologi, care au apreciat și au dăruit tuturor formațiilor corale care au urcat pe scenă, premii și diplome de participare.

Auditoriul a fost încântat de: Corul de copii „Menestrelul” al Palatului Copiilor din Reşiţa, dirijor: prof. Adriana Ponoran, Corul „Piticot” al Liceului Bănăţean Oţelu Roşu, dirijor: prof. Cristina Zaharia, Corul „Vlăstarele Orăştiei” al Bisericii Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” din Orăştie, dirijor: prof. Androne Petru Eli, Corul Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeş, dirijor: prof. Silvia Poiană, Corul Liceului Teoretic „Traian Vuia” Făget, dirijor: prof. Mircea Sturza, Corul „Alegretto” al Liceului de Artă din Reșița, dirijor: prof. Emanuela Moldovan, Grupul Psaltic al Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș, dirijor: pr. Gheorghe Tistu, Corul „Osana” al Ligii Tinerilor Creștini Ortodocși Români, Filiala Lugoj, dirijor: prof. Alina Bogoevici, Grupul Vocal „Sfinții Adrian și Natalia” din Arad, dirijor: Ştefan Adrian Bugyi și Corul „Tibiscum” al Secției de Teologie din Caransebeş, dirijor: pr. Gheorghe Tistu.

„Suntem foarte bucuroși că în memoria fiului Eparhiei Caransebeșului, preotul, profesorul, compozitorul, dirijorul și folcloristul, Timotei Popovici, care a fost un mare păstor de suflete, am ajuns să promovăm cântarea corală și mai ales să promovăm corurile de copii și tineri. De asemenea îi mulțumim Bunului Dumnezeu că această sală a fost plină și neîncăpătoare pentru preoții și credincioșii caransebeșeni, care au dorit să participe la acest minunat festival”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Festivalul „Timotei Popovici” este primul festival coral pentru copii şi tineret din România şi a debutat în comuna Marga – judeţul Caraş-Severin, în anul 1982. Iniţiatorii şi susţinătorii festivalului de-a lungul anilor au fost domnul profesor universitar dr. Dumitru Jompan şi doamna Lia Jompan. Deşi a activat cea mai mare parte a vieţii la Sibiu, Timotei Popovici este bănățean, cu origini în localitatea Tincova, judeţul Caraş-Severin, fiind cel mai prolific compozitor de muzică corală pentru copii.


Data: 25 aprilie 2015 • Vizualizări: 782