Festivalul Corurilor de Copii şi Tineret „Timotei Popovici” - un banchet spiritual

Festivalul Corurilor de Copii şi Tineret „Timotei Popovici” - un banchet spiritual

Album foto
Cel mai prolific compozitor de muzică corală pentru copii și tineret, Timotei Popovici, a fost comemorat în comuna Marga din județul Caraș-Severin, ieri, 28 aprilie
Autor: Serviciul Cultural
Cel mai prolific compozitor de muzică corală pentru copii și tineret, Timotei Popovici, a fost comemorat în comuna Marga din județul Caraș-Severin, ieri, 28 aprilie, printr-o slujbă de pomenire, o sesiune de comunicări și prin Festivalul ce-i poartă numele, ajuns la cea de-a 35-a ediție.

Slujba de pomenire a fost săvârșită în Biserica parohială cu hramul „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din localitate, de către părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului, alături de un sobor de preoți. După momentul de rugăciune a fost dezvelită placheta montată la intrarea în Casa de Cultură „Dumbrăvița”, plachetă ce aduce aminte că în această clădire la data de 11 noiembrie, 1973, a concertat Corul „Madrigal” dirijat de maestrul Marin Constantin. În continuare la Școala Gimnazială din Marga s-a desfășurat sesiunea de comunicări intitulată sugestiv „Muzica corală în actualitate”.

Ziua a continuat cu Festivalul Corurilor de Copii şi Tineret „Timotei Popovici” la Casa de Cultură „Dumbrăvița” unde coruri din Episcopia Caransebeșului, precum și din Orăștie, Făget, Timișoara și Arad au adus auditoriului bucurie, zâmbete și au antrenat sala în ropote de aplauze.

În deschiderea evenimentului Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a conferit ordinul eparhial „Diploma de onoare Sf. Proroc Ilie Tesviteanul”, doamnei Lia Jompan, una dintre inițiatorii acestui festival. În continuare 11 coruri, formate din copii și tineri, care au purtat și haine populare specifice zonelor de proveniență, au încântat auditoriul cu cântări corale din perioada pascală.

Toate formațiile corale au primit din partea Preasfințitului Părinte Lucian și a membrilor juriului din care a făcut parte și maestrul Sabin Păuța, diplome de participare, plachete și daruri. „Mulțumim copiilor și tinerilor care au urcat astăzi pe această scenă, de pe care s-a propovăduit atât cuvântul lui Dumnezeu, cât și tradițiile noastre sfinte, tradițiile populare, cântul, portul și graiul din Țara Banatului și nu numai. Mulțumim minunaților interpreți ai cântului tradițional și ai cântului bisericesc, tineri de toate vârstele, că ne-au oferit acest festival înălțător, un adevărat banchet spiritual”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Auditoriul a fost încântat de: Corul de copii „Menestrelul” al Asociației „Reșița Română” din Reşiţa, reunit cu Formația Corală „Voinicelul” de la Școala Gimnazială nr.3 din Oțelul Roșu, dirijor: prof. Adriana Ponoran, Corul „Steluțe” al Școlii Gimnaziale nr.2 din Reșița, dirijor: prof. Mariana Brebenariu, Corul de copii „Pui de Cer” al Centrului de tineret din Moniom, dirijor: prof. Georgiana Ciucur, Corul „Vlăstarele Orăştiei” al Bisericii Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” din Orăştie, dirijor: prof. Androne Petru Eli, Corul Seminarului Teologic din Arad, dirijor: prof. Ștefan Adrian Bugyi, Corul claselor de teologie de la Liceul Pedagogic „Carmen Sylva” din Timișoara, dirijor: prof. Florin Nicolae Șincari, Corul Liceului Teoretic „Traian Vuia” Făget, dirijor: prof. Mircea Sturza, Grupul vocal „Epifania”, din Orăștie, dirijor: drd. Ioan Marius Popa, Corul „ATOR” Banatul de Munte și Corul „Timotei Popovici” al Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeş dirijor: părintele profesor Gheorghe Tistu, precum și Corul Mărgana” din Marga, dirijat de prof. univ. dr. Dumitru Jompan.

Festivalul „Timotei Popovici” este primul festival coral pentru copii şi tineret din România şi a debutat în comuna Marga – judeţul Caraş-Severin, în anul 1982. Iniţiatorii şi susţinătorii festivalului de-a lungul anilor au fost domnul profesor universitar doctor Dumitru Jompan şi doamna Lia Jompan. Deşi a activat cea mai mare parte a vieţii la Sibiu, Timotei Popovici este bănățean, cu origini în localitatea Tincova, judeţul Caraş-Severin, fiind cel mai prolific compozitor de muzică corală pentru copii.


Data: 29 aprilie 2017 • Vizualizări: 2074