Festivitatea de premiere a elevilor seminariști din Caransebeș

Festivitatea de premiere a elevilor seminariști din Caransebeș

Album foto
Joi, 19 iunie, Sala de festivităţi „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeşului, a găzduit festivitatea de premiere a elevilor Seminarului Teologic Ortodox „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeş
Autor: Serviciul Prezidial
Joi, 19 iunie, Sala de festivităţi „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeşului, a găzduit festivitatea de premiere a elevilor Seminarului Teologic Ortodox „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeş. În prezenţa Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, au fost evidențiați seminariștii, care de-a lungul anului şcolar au obţinut rezultate bune şi foarte bune la învăţătură, în formarea lor de viitori slujitori ai altarelor.

Premiile oferite elevilor au constat în cărţi şi bani fiind acordate din partea Centrului eparhial, ca mulţumire pentru dragostea şi interesul arătat de aceştia pentru studiul teologiei, dar şi pentru încurajarea pe mai departe a progresului şcolar şi duhovnicesc. Deopotrivă au fost evidențiați și recompensați şi elevii seminarişti care în cursul anului şcolar 2013-2014 s-au remarcat prin ţinuta lor duhovnicească şi dragostea pentru Biserica lui Hristos.

Recunoștința și aprecierea Preasfințitului Părinte Lucian s-a îndreptat deopotrivă către Corul Seminarului Teologic și către trupa de teatru formată din elevi seminariști, care au desfășurat o bogată activitate culturală, dar şi către elevii implicați în activităţile misionare, pastorale şi caritative inițiate de structurile de specialitate ale eparhiei.

„Am acordat aceste premii, dorind să evidențiem elevii noștri seminariști, deoarece în cadrul manifestărilor cultural-artistice desfășurate de Episcopia noastră și-au adus un aport foarte important, împodobind manifestările noastre cu participarea lor, referindu-ne atât la Corul Seminarului, cât și la trupa de teatru. Am premiat de asemenea olimpicii, pentru că anul acesta am avut un elev din clasa a X-a, Cătălin Moisescu, care a reprezentat, atât Eparhia Caransebeșului, cât și Seminarul Teologic caransebeșan la Olimpiada Națională Interseminarială de la Alba Iulia. Pentru toate acestea mulțumim și tuturor părinților profesori și profesorilor, pentru toată implicarea și le dorim absolvenților noștri succes la examenele pe care le vor desfășura în continuare”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

Învățământul teologic din Caransebeş, reprezentat astăzi de Seminarul Teologic Ortodox „Episcop Ioan Popasu”, este o școală vocațională de tradiție în Patriarhia Română care a cunoscut multiple transformări și reorganizări în decursul istoriei sale. Institutul Teologic, înființat de episcopul Ioan Popasu în anul 1876 a fost transformat, după 51 ani de existență, în Academie Teologică, funcționând în această organizare până la reforma învățământului din 1948. Datorită situației politice din acea perioadă, învățământul teologic din Caransebeș se reduce doar la o Școală de Cântăreți Bisericești, ridicată în anul 1955 la gradul de Seminar Teologic, cu cinci ani de studiu, funcționând fără întrerupere până în prezent. De-a lungul timpului acest Seminar a format caractere, atât culturale cât și duhovnicești, zeci de generații de tineri care au devenit slujitori ai Bisericii lui Hristos.

Data: 19 iunie 2014 • Vizualizări: 1245