Finalizarea proiectului „Arheologia – o poartă către trecut”

Finalizarea proiectului „Arheologia – o poartă către trecut”

Album foto
Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, a înmânat diplomele de participare elevilor care au fost încluşi în proiectul cultural „Arheologia – o poartă către trecut”
Autor: Diac. Nicolae Codrea
Miercuri, 24 octombrie, în sala de festivităţi a Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş, a avut loc festivitatea de înmânare a diplomelor de participare pentru elevii care au fost incluşi în proiectul cultural „Arheologia – o poartă către trecut”.

Evenimentul s-a bucurat de prezenţa Preasfinţitului Lucian, Episcopul Caransebeşului, a d-lui Adrian Ardeţ, directorul Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş, a d-nei Monica Iacobescu, preşedinta Societăţii Femeilor Ortodoxe din Caransebeş, precum şi a tuturor elevilor şi a cadrelor didactice care s-au implicat în acest proiect.

„Ne aflăm astăzi la un ultimul demers al nostru la ceea ce a fost o experienţă frumoasă în a cunoaşte arheologia şi istoria acestor locuri. Ne bucurăm că aţi fost împreună cu noi la acest proiect, ne bucurăm că aţi răspuns la apelul nostru şi ne bucurăm că într-adevăr voi, cei tineri, aţi arătat interes pentru istoria locurilor în care noi astăzi trăim. Dorinţa noastră, ca şi conducători de proiect, ar fi ca aceste acţiuni ale Bisericii să se înmulţească şi să participe la ele din ce în ce mai mulţi tineri. Nădăjduim că împreună vom face şi de acum înainte lucruri frumoase şi, privind în urmă, rămâne satisfacţia împlinirii celor propuse de noi în acest proiect, rămâne satisfacţia de a vedea 70 de tineri cum se comportă împreună, cum trăiesc împreună, timp de două zile, ca o familie, cum se gospodăresc singuri, cum ştiu să se ajute şi nu în cele din urmă cum ştiu să înveţe, să întrebe şi să descopere istoria locurilor în care trăim”, a mărturist pr. Gabriel Gozman-Pop, consilierul social-misionar al Episcopiei Caransebeşului, coordonator în acest proiect.

Diplomele de participare au fost înmânate de către Întâistătătorul Eparhiei Caransebeşului, Preasfinţitul Lucian, care ulterior a precizat: „Aceste tabere vin să concretizeze, ceea ce am amintit mai devreme, şi anume valorificarea a tot ceea ce este important pentru trecutul nostru şi pentru Biserica creştină. Mă bucur foarte mult pentru că mulţi elevi ai Seminarului Teologic din Caransebeş au participat la acestă tabără. Aţi avut multe de învăţat din această experienţă, la o lecţie de istorie se pot spune multe lucruri frumoase, dar atunci când eşti pe teren, într-un şantier arheologic este altceva şi desigur calci pe urmele înaintaşilor, pe urmele celor care au adus creştinismul pe aceste meleaguri. Să nu uităm că ostaşii romani, după primul război daco-roman dintre anii 101-102, erau contemporani cu Sfinţii Apostoli. Dacă în Dobrogea Sfântul Apostol Andrei a adus evanghelia Mântuitorului Iisus Hristos, cu siguranţă aici, pe aceste meleaguri, ostaşii din armata Imperiului Roman, mulţi dintre ei provenind din Orient, din Siria, în special, au adus cu ei credinţa creştină. Colaborarea dintre seminarul teologic şi celelalte licee din Caransebeş vine ca să ne bucure, pentru că tinerii, indiferent de şcoala pe care o urmează, sunt împreună atunci când este vorba despre o acţiune, despre o activitate benefică pentru societate şi pentru comunitate”.

La final, toţi cei prezenţi au vizionat o expoziţie de fotografie care a ilustrat atât activităţile educative desfăşurate în cadrul proiectului, cât şi impresiile tinerilor liceeni despre acestea. Proiectul „Arheologia – o poartă către trecut” a fost realizat de către Societatea Femeilor Ortodoxe din Caransebeş în parteneriat cu Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş, Episcopia Caransebeşului, departamentul de tineret, Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu”, Liceul Bănăţean din Oţelu Roşu, Parohia „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Caransebeş şi a fost finanţat de către Consiliul Judeţean Caraş-Severin.

Data: 24 octombrie 2012 • Vizualizări: 1466