Finalul proiectului „Alege Şcoala!”, la Caransebeş

Finalul proiectului „Alege Şcoala!”, la Caransebeş
Joi, 6 iunie, în sala de festivități „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeșușlui a avut loc sesiunea festivă de încheiere a proiectului Alege Școala!
Autor: Pr. dr. Nichifor Tănase
Joi, 6 iunie, în sala de festivități a Episcopiei Caransebeșușlui a avut loc sesiunea festivă de încheiere a proiectului Alege Școala!. Au fost prezenți preoți și copii implicați în proiect, reprezentanți World Vision România, echipa de formatori și coordonatori și membrii Biroului de cateheză din cadrul Sectorului cultural al Episcopiei Caransebeșului.

În cuvântul de deschidere, părintele consilier Daniel Alic a adresat cuvântul de binecuvântare al Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. Sesiunea a fost moderată de părintele consilier mitropolitan Sorin Lungoci și a constat în prezentarea filmului privind Proiectul Alege Școala! realizat de Trinitas TV, prezentarea la nivel macro a realizărilor din cadrul Proiectului Alege Școala!, precum și o prezentare sintetică la nivel de eparhie a realizărilor din cadrul Proiectului Alege Școala! A urmat cuvântul beneficiarilor din Proiectul Alege Școala!, apoi intervenţia reprezentantului World Vision România.

Proiectul a debutat în Episcopia Caransebesului în luna septembrie 2010 şi s-a derulat cu binecuvântarea Preasfinţitului Lucian. Beneficiarii proiectului au fost 85 parohii, 85 de preoţi şi profesori și 765 de copii din cele 85 parohii. Dintre aceștia 255 de copii (câte 3 din fiecare parohie) au fost trimişi în tabăra de la Buşteni, complexul din mănăstirea Caraiman. Cele 85 de parohii ale Episcopiei Caransebeşului, care au fost desemnate pentru implementarea proiectului „Alege Şcoala 2”, au fost împărţite în două grupe: 50 de parohii – având ca formator pr. Lungoci Sorin (Timişoara) şi coordonator Gabriel Iordache (WV) şi 35 de parohii – formator pr. prof. Erdei Miron (Oradea) şi Andrei Bija (WV).

Dintre activitățile proiectului enumerăm: sesiuni de formare pentru 85 de preoţi şi profesori de religie; cateheze pentru 765 de copii cu vârste între 6 şi 17 ani (9 copii din fiecare parohie) desfăşurate după Programul „Hristos împărtăşit copiilor”, corelate cu realităţile mediului din care provin copiii, tabere de creaţie pentru 255 de copii (3 copii din fiecare parohie) în perioada 2011-2012 (Mănăstirea Caraiman) și „Concursul național de creație” pentru 765 copii participanţi la nivel de parohie şi protopopiat; 36 câştigători la nivel de protopopiat şi 9 la nivel de eparhie. Etapa eparhială a concursului Alege Școala! a avut loc in data de 8 mai 2012. Au fost analizate atunci cele 36 de lucrări ale copiilor înscrişi în proiect care au fost câştigătorii etapei II la nivelul celor patru protopopiate. Au fost acordate 810 premii în cadrul celor trei etape ale concursului constând în: 765 de rucsace (etapa la nivel de parohie), 12 tablete, 12 aparate foto şi 12 MP4 85 (etapa protopopiat); 3 Laptop Acer, 3 Microsisteme audio LG, 3 Computere birou (monitor şi tastatură), la etapa eparhială.

Pentru că acest proiect a ajuns într-un punct final, acum se pot contoriza realizările de excepție ale acestuia. În același timp ne întristăm de încheierea lui, dar sperăm că Patriarhia Română va iniţia în curând un nou proiect catehetic de anvergură.


Data: 7 iunie 2013 • Vizualizări: 773