„Florile dalbe” la a VI-a ediţie

„Florile dalbe” la a VI-a ediţie

Album foto
La Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel-Govândari” s-a desfăşurat a VI-a ediţie a Festivalului Judeţean de Colinde „Florile dalbe”
Autor: Protopop Petru Berbentia
În organizarea Şcolii Gimnaziale nr. 7 din Reşiţa şi a Parohiei „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel-Govândari”, la Biserica cu acelaşi nume din cartierul Lunca Bârzavei, s-a desfăşurat a VI-a ediţie a Festivalului Judeţean de Colinde „Florile dalbe”, în seara zilei de 11 decembrie.

Organizatorii au voit să dea, în acest an, o dimensiune internaţională acestui festival şi au invitat şi un grup de colindători de la Şcoala elementară „Ivo Lola Ribar” din Sutjeska (Sărcia) din Serbia.

În deschiderea festivalului, părintele protopop Petru Berbentia, parohul locului, a vorbit despre importanţa unui asemenea demers în păstrarea tradiţiilor noastre strămoşeşti, despre necesitatea de a educa pe copii în dreapta învăţătură cum şi despre obligaţia de a păstra nealterată limba ce o vorbim. La festival au participat 15 grupuri şcolare şi de preşcolari, cu aproximativ 200 de colindători, veniţi de la şcolile şi liceele din Reşiţa, Oraviţa, Răcăjdia şi, aşa cum am amintit, din Serbia.

După terminarea fiecărui recital, elevii au primit o diplomă şi dulciuri. Din partea Preasfinţitului Părinte Lucian, toţi cântăreţii au primit iconiţe cu Naşterea Domnului, iar îndrumătorii corurilor au primt şi o mapă personalizată din partea parohiei, precum şi calendare de perete.

Pentru a păstra acurateţea colindului românesc, s-a introdus în regulamentul festivalului obligativitatea de a cânta fără acompaniament instrumental sau fără negativ, regulă ce a fost respectată de toţi participanţii.

În final, Doamna Cristiana Schmaler, directorul Şcolii gimnaziale 7, a mulţumit toturor pentru implicarea în acest proiect prevăzut în „Calendarul activităţilor educative judeţene 2014” şi a oferit diplome de merit şi celor ce au sprijinit desfăşurarea în bune condiţii a acestui festival. Protopopul Reşiţei a reitereat ideea că astfel de acţiuni vor fi găzduite întotdeauna de biserica din Micro III şi a mulţumit pentru participare.

Data: 13 decembrie 2014 • Vizualizări: 445