Foligno – Reşiţa - o legătură din ce în ce mai puternică

Foligno – Reşiţa -  o legătură din ce în ce mai puternică
O delegație din Italia compusă din 10 tineri însoțiți de cadre didactice și de conducerea Şcolii Tehnice Superioare din Foligno, provincia Perugia au vizitat Episcopia Caransebeșului
Autor: Pr. Petru Berbentia
În luna ianuarie a acestui an, o delegaţie alcătuită din elevi de la Colegiul Naţional „Traian Lalescu” din Reşiţa a fost prezentă la „Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creştinilor” desfăşurată la Pesaro, în provincia italiană Marche. Despre această vizită am scris la vremea cuvenită. Pe lângă seara de rugăciune de la Pesaro, tinerii au participat şi la o întâlnire cu elevii şi conducerea Şcolii Tehnice Superioare din Foligno, provincia Perugia. Scopul a fost înfrăţirea între cele două şcoli, şi tocmai de aceea, la Foligno, în sala de consiliu a primăriei, reprezentanţii celor două şcoli au semnat un act de înfrăţire.

Urmare acelei vizite, în data de 7 aprilie, zece tineri precum şi doamna directoare a şcolii, dar şi alte cadre didactice, au sosit la Reşiţa. Pentru că în Foligno s-a dezvoltat proiectul „ Cittadini del Mondo”, un proiect al tinerilor din toată lumea, la Reşiţa a fost prezent şi don Luigi Filippucci, responsabilul acestui proiect, ca de altfel şi Anacleto Antonini, unul dintre cei implicaţi în acest proiect, împreună cu doamna directoare a Şcolii Superioare din Foligno, două cadre didactice şi don Francesco Pierpaoli, fostul director al Centrului Ecumenic „Ioan Paul al II-lea” din Loreto.

În seara aceleşi zile, delegaţia a asistat la conferinţa susţinută de părintele profesor Constantin Necula din Sibiu, în Aula Magna a Universităţii „Eftimie Murgu” din Reşiţa, în prezenţa Preasfinţitului Părinte Lucian, episcopul Caransebeşului şi a unui impresionant număr de tineri. În dimineaţa zilei de 8 aprilie, oaspeţii, conduşi de pr. Petru Berbentia de la parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel-Govândari” din Reşiţa, au fost primiţi de către dl. Ioan Crina, viceprimarul cu atribuţii de primar al Reşiţei, de faţă fiind şi dl. Adrian Doxan, directorul Colegiului Naţional „Traian Lalescu”.

După primirea oficială de la Primăria Reşiţa, oaspeţii au vizitat Mănăstirea „Sf. Ilie de la izvor” din Bocşa Vasiova, fiind impresionaţi de ansamblul monahal, precum şi de primirea făcută de către părintele Ioanichie, care le-a oferit explicaţii despre Sfânta Mânăstire. La orele prânzului delegaţia a asistat la susţinerea lucrării pentru gradul didactic 1, de către preotul şi profesorul Nicolae Chiosa, cel ce a iniţiat, întreţine şi dezvoltă aceste legături dintre tinerii ortodocşi din Reşiţa şi tinerii catolici din Italia.

Slujba deniei săvârşită în biserica din Govândari la orele serii, a fost un moment de bucurie şi de întâlnire între credincioşii parohiei şi oaspeţii veniţi de peste hotare. Sâmbătă dimineaţa, o parte a delegaţiei s-a înapoiat în Italia, iar elevii şi cadrele didactice din Italia, împreună cu elevi din Reşiţa, au continuat activităţile la Băile Herculane, după ce au fost primiţi la Centrul Eparhial de către Preasfinţitul Părinte Lucian. Duminică, 10 aprilie, tinerii din Italia şi România, însoţiţi de cadrele didactice, au participat la Sfânta Liturghie la Orşova.

Data: 11 aprilie 2016 • Vizualizări: 647