Forotic - o parohie dinamică

Forotic - o parohie dinamică

Album foto
În duminica a 7-a după Paști Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a fost prezent în mijlocul credincioșilor din Parohia Forotic, Protopopiatul Reșița
Autor: Serviciul Prezidial
În duminica a 7-a după Paști Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a fost prezent în mijlocul credincioșilor din Parohia Forotic, Protopopiatul Reșița. La orele dimineții a fost dezvelit și sfințit un monument închinat eroilor din cele două Războaie Mondiale, amplasat în centru localității. La inaugurarea acestui monument au participat autorități județene, locale, civile și militare.

După sfințirea monumentului a fost săvârșită și o slujbă de pomenire pentru eroi, iar oficialitățile prezente au depus coroane și au rostit alocuțiuni. Toți cei prezenți au mers în procesiune până la biserica parohială, în sunetul Fanfarei de la Grădinari. În curtea sfântului locaș s-a dezvelit o placă aniversară la 275 de ani de la zidirea bisericii.

Preasfințitul Părinte Lucian, a sfințit și altarul de vară cu hramul „Sfinții Martiri Brâncoveni” din curtea bisericii, după care a săvârșit aici Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi. Părintelui paroh Constantin Milin, precum și ctitorilor și binefăcătorilor bisericii ierarhul le-a oferit Diploma de excelență „Episcop Elie Miron Cristea”.

La această zi de sărbătoare au fost prezenți și copii îmbrăcați în costume populare, de la școala din localitate, care au susținut și au recitat la final cântece și poezii patriotice.Tot astăzi Preasfințitul Părinte Lucian, a vizitat o colecție etnografică ce se află în localitatea Forotic.

„Într-adevăr există aici o lucrare pastoral-misionară și o activitate culturală foarte intensă. Am remarcat faptul că părintele paroh împreună cu profesorii de la școală au pregătit acest program artistic închinat Marii Uniri, cântecele și poeziile rostite de către acești copii minunați. Am văzut că la Forotic există și un muzeu al satului și o felicităm pe doamna care a amenajat acest muzeu în casa preoților care au păstorit în urmă cu zeci de ani această parohie. Aici se găsesc costume populare tradiționale, mobilier vechi, unelte din casele țăranilor bănățeni și foarte multe documente și fotografii care atestă existența credincioșilor pe aceste meleaguri, care au știut să țină atât la biserică, cât și la valorile tradiționale. Așadar, aici la Forotic avem și tradiție, dar și o viață efervescentă din punct de vedere spiritual, misionar și cultural”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Comuna Forotic este situată în nord-vestul judeţului Caraş-Severin, la limita cu judeţul Timiş. Biserica parohială cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Ierarh Nicolae” din Forotic a fost construită între anii 1710-1743. În anul 1743 a fost binecuvântată de episcopul ortodox sârb Isaia Antonovici al Caransebeşului şi Vârşeţului însă prestolul nu a fost împodobit cu sfintele moaşte. În anul 2012, în luna iulie, Preasfințitul Părinte Lucian a târnosit acest sfânt locaș.

Data: 20 mai 2018 • Vizualizări: 1350