Frați de credință, de neam și de limbă împreună în rugăciune și comuniune

Frați de credință, de neam și de limbă împreună în rugăciune și comuniune

Album foto
Credincioși români stabiliți în Ungaria, dar și din Arad și Banatul Montan, au participat la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala episcopală din Gyula, Ungaria
Autor: Serviciul Prezidial
Credincioși români stabiliți în Ungaria, dar și din Arad și Banatul Montan, au participat în Duminica a 19-a după Rusalii la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae” din Gyula, Ungaria. Sfânta slujbă a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria și Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.

Alături de credincioși au fost prezente și oficialități din Ungaria și România, domnul Florin Trandafir Vasiloni, Consul General al României la Gyula, domnul Silviu Hurduzeu, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, precum și alte oficialități județene din Caraș-Severin. Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului a înfrumusețat cântarea la strană.

În continuare s-a desfășurat la Liceul românesc „Nicolae Bălcescu” din Gyula cea de-a 19-a ediție a Festivalului de păstrare și promovare a tradițiilor populare românești intitulat „La obârșii, la izvor”. Aici, Ansamblul „Semenicul” din Reșița a prezentat un moment artistic de dansuri și cântece populare românești. De asemenea și elevi de la Liceul din Gyula au încântat publicul prezent cu o reprezentare artistică specifică zonei.

„A fost într-adevăr o zi de bucurie și de comuniune frățească între românii din Episcopia Caransebeșului și românii ortodocși din Ungaria. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru că ne-a ajutat să fim astăzi alături de frații noștri din Ungaria, îi mulțumim Preasfințitului Siluan pentru invitație și ne dorim să avem momente de bucurie asemenea celui care l-am trăit aici, din ce în ce mai des. Îndemnăm pe preoții împreună cu credincioșii de aici, să vină în Eparhia istorică a Caransebeșului, la pelerinajele și celelalte evenimente organizate de noi și astfel să spunem că ce este mai bun și mai frumos decât să locuiască și să se roage frații împreună, frații de credință și frații care vorbesc aceeași limbă”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Destinat promovării culturii, limbii și tradițiilor populare românești, evenimentul a fost organizat de Episcopia Ortodoxă Romană din Ungaria cu sprijinul Institutului Cultural Român din Budapesta, Consulatului General al României la Gyula și cel al Consiliului Județean Caraș-Severin. Festivalul a fost susținut în fiecare an de către un județ din România care a prezentat cultura și tradițiile populare românești din zonă respectivă. În acest an românii din Ungaria au putut descoperi bogăția folclorului din Caraș-Severin.

O inedită colecție de port popular tradițional, din patrimoniul Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș, au fost prezentate la Gyula. Au fost expuse, de asemenea, costume din patru zone etnografice, mai exact: Valea Timișului, Valea Bistrei, Valea Almăjului și din Clisura Dunării.


Data: 3 octombrie 2016 • Vizualizări: 1123