Hram la Biserica „Pogorârea Sf. Duh” din Reșița

Hram la Biserica „Pogorârea Sf. Duh” din Reșița
La sărbătoarea Rusaliilor, Biserica „Pogorârea Sf. Duh” din Reșița și-a serbat hramul
Autor: Pr. Emil Crăciun
Duminica Rusaliilor atunci când întreaga Biserică Ortodoxă prăznuiește Pogorârea Sf. Duh și întemeierea Bisericii Creștine, a fost una de aleasă bucurie dar și plină de har și binecuvântare pentru credincioșii Parohiei „Pogorârea Sf. Duh” din Reșița, veniți într-un număr impresionant la hramul bisericii din cartierul reșițean Govândari.

La această comuniune a bucuriei pe lângă cei doi preoți ai bisericii: pr. Emil Crăciun și pr. Damaschin Tătaru, au fost invitați și alți preoți de la parohiile reșițene: pr. Nicolae Hațiegan de la Parohia „Schimbarea la Față”, pr. Daniel Țăpărdea de la Parohia „Sf.Vasile cel Mare”, pr.prof. Claudiu Petanec de la „Colegiul Tehnic Cărășean” și pr. Petru Popovici de la Biserica Ucraineană din Reșița.

În cadrul Sfintei Liturghii un bogat cuvânt de învățătură a fost rostit de pr. Daniel Țăpărdea iar după săvârșirea Sfintei Liturghii, conform tipicului bisericii a fost săvârșită în continuare Slujba Vecerniei sau slujba plecării genunchilor cum mai este cunoscută îndeobște această vecernie specială, în cadrul căreia s-au citit 7 rugăciuni împărțite în trei grupe. Prin aceste rugăciuni atât clerul cât și poporul cel binecredincios invocă ajutorul Sfintei Treimi, amintind prin aceasta de cele șapte daruri ale Sf. Duh și care sunt atât de importante în obținerea mântuirii.

Ne-am bucurat duhovnicește în această sfântă zi la hramul bisericii noastre, că Bunul Dumnezeu nu uită niciodată de noi și nu ne lasă singuri, trimițând din cer prin Sfintele Taine dar și prin Sfânta Liturghie pe Preasfântul Său Duh ca să ne curățească de tot păcatul și de toată întinăciunea și să ne sfințească. Bucuria noastră a fost cu atât mai mare văzând că Biserica noastră a fost înfrumusețată de mulțimea credincioșilor ce au făcut Biserica noastră neîncăpătoare.

La finalul Vecerniei a urmat agapa bucuriei iar tuturor credincioșilor li s-au împărțit frunze de tei binecuvântate la Sf. Liturghie dar și pachețele alimentare. Sfârșitul unei zile duhovnicești nu putea avea loc decât prin săvârșirea Acatistului Sf. Duh ca o încununare a unei zile în care am primit din cer în sufletele noastre:„Pogorârea Sf. Duh”.

Data: 22 iunie 2016 • Vizualizări: 520