Hram la Parohia Cîlnic

Hram la Parohia Cîlnic
Sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel a fost o zi de aleasă bucurie pentru credincioşii parohiei Cîlnic şi în acest an
Autor: Pr. Valentin Popovici
Sărbătoarea întregii comunităţi situată pe malurile râului Bîrzava a adunat în lăcaşul de cult credincioşi de toate vârstele. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Pr. On. Protopop al Reşiţei Gheorghe Şuveţi avându-i alături ca slujitori pe părintele Daniel Ţăpârdea şi preotul paroh Valentin Popovici.

Încărcat de istorie şi tradiţii, lăcaşul de cult şi-a înnoit încă odată zestrea duhovnicească. Inaugurat în anul 1805, târnosit cu Sfinte Moaşte în anul 1935 şi resfinţit în anul 2009, s-a comemorat şi 10 ani de la sfinţirea troiţei de lemn din avlia bisericii. În cuvântul său, părintele protopop Gheorghe Şuveţi a subliniat următoarele: „Hramul unei bisericii este o zi importantă pentru viaţa unei parohii. Prin lucrarea Sfintelor Taine în Biserică nu suntem indivizi ci persoane responsabile în faţa lui Dumnezeu. Dacă venim la Biserică avem şi o credinţă mărturisitoare, de aceea trebuie să împlinit tot ceea ce ne-a lăsat Dumnezeu iar preotul ne învaţă în cuvântul său. Dragostea faţă de valorile credinţei pe care el ni-i le insuflă mereu la fiecare Sfântă Liturghie este singura certitudine, pentru că doar aşa îl găsim pe Dumnezeu prin Sfânta Biserică”.

După ce lăcaşul de cult a fost înconjurat după tradiţie, părintele paroh Valentin Popovici a mulţumit tuturor, amintind şi câteva repere istorice legate de sărbătoarea întregii comunităţi. Sărbătoarea a continuat cu nedeea satului în care parada portului popular bănăţean din această parte şi jocul căluşarului au încununat ceea ce s-a început de dimineaţă la Sfânta Biserică.

Data: 4 iulie 2017 • Vizualizări: 307