Hramul Bisericii „Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș” din Reșița

Hramul Bisericii „Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș” din Reșița

Album foto
La sărbătoarea Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș” din Reșița
Autor: Serviciul Prezidial
La sărbătoarea Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș” din Reșița. Cu această ocazie Preasfinția Sa a oficiat Sfânta Litughie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Întrucât a fost hramul sfântului locaș foarte mulți credincioși au participat la sfânta slujbă și un număr însemnat s-au împărtășit cu Sfintele Taine. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

În cuvântul de învățătură Preasfinția Sa a explicat credincioșilor de ce Biserica noastră îl cinstește pe Sfântul Ierarh Iosif în data de 15 septembrie. „Păstorul Banatului, Sfântul Iosif s-a mutat la cele veșnice în 15 august, la Praznicul Adormirii Maicii Domnului, anul 1656, dar ca să nu umbrim praznicul Maicii Domnului și pentru ca să continuăm praznicul împărătesc din 14 septembrie, Înălțarea Sfintei Cruci, Biserica noastră dreptmăritoare a rânduit ca astăzi 15 septembrie și în fiecare an din 1956, când a fost trecut în rândul sfinților, să pomenim și să-l cinstim pe cel care a păstorit cu multă râvnă, evlavie, credință și dragoste Țara Banatului. Mai există o motivație pentru care este prăznuit ca o continuare a praznicului Înălțării Sfintei Cruci și anume că Sfântul Iosif din tinerețe l-a urmat pe Hristos și a înțeles cuvântul Mântuitorului care ne spune «Oricine vrea să vină după Mine să se lepede de sine să-și ia crucea sa și să-Mi urmeze Mie»”, a arătat Părintele Episcop Lucian.

La finalul Sfintei Liturghii Ierarhul a săvârșit o slujbă de pomenire pentru cei care au trecut la cele veșnice, slujitorii, ctitorii, binefăcătorii și închinătorii sfântului locaș din Reșița ce îl are ca și ocrotitor pe Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș.

Biserica parohială cu hramul „Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş” din Reşiţa a fost construită în anul 1846, ulterior a fost mărită, în anul 1930. Între anii 1983 şi 1987, sfântul locaş a fost împodobit cu pictură în frescă, realizată de către Elvira Dăscălescu. Între anii 2007-2008 pictura a fost recondiționată de către Rita Aldea și fiul ei Dan Vulcan, iar iconostasul a fost poleit cu foiță de aur. La 15 septembrie 2008, Preasfințitul Lucian a binecuvântat pictura bisericii ce se află în incinta Protopopiatului Reșița.


Data: 16 septembrie 2017 • Vizualizări: 1265