Hramul mănăstirii Dobreşti

Hramul mănăstirii Dobreşti
Preasfinţitul Părinte Lucian al Caransebeşului va participa la hramul mănăstirii Dobreşti din Arhiepiscopia Timişoarei.
Autor: Serviciul Prezidial
La praznicul Cuvioasei Parascheva, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului va participa la hramul mănăstirii Dobreşti din Arhiepiscopia Timişoarei, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Nicolae al Banatului.

Începând cu orele 9.30 se va oficia Sf. liturghie arhierească de către Preasfinţitul Părinte Episcop Paisie Lugojanu, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei şi Preasfinţitul Părinte Lucian al Caransebeşului, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi. Cu acest prilej se va inaugura paraclisul din demisolul noii biserici a mănăstirii, aflată în construcţie. Totodată, se va transmite credincioşilor prezenţi cuvântul de binecuvântare a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi al Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit al Banatului, chiriarhul locului.

Mănăstirea s-a înfiinţat la 9 iulie 2003 la iniţiativa şi stăruinţa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel (pe atunci mitropolit al Moldovei şi Bucovinei), originar din Dobreşti, care a achiziţionat câteva grădini şi o casă în sat, unde actualmente locuieşte obştea monahilor până la finalizarea lucrărilor de construcţie. Cu acordul Î.P.S. Mitropolit Nicolae al Banatului slujbele religioase se săvârşesc în biserica monument istoric din localitate, care datează din anul 1852.

Locul aşezământului monahal ocupă o culme de deal la marginea localităţii, în partea de S-V şi are o suprafaţă de 4,67 ha, cumpărată şi donată ulterior de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Pe acest loc, la 1800 a existat un conac boieresc aparţinând doamnei Halasy Analia din Debreţin – Ungaria.

La 23 octombrie 2005, cu binecuvântarea Î.P.S. Mitropolit Nicolae al Banatului, Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci mitropolit al Moldovei şi Bucovinei şi P.S. Episcop Lucian al Caransebeşului, pe atunci episcop-vicar la Timişoara, împreună cu mai mulţi preoţi şi diaconi au sfinţit locul pe care se construieşte biserica, aşezând piatra de temelie îndătinată.

Până la 1 iulie 2008 s-au întreprins eforturi pentru finalizarea proiectului şi pentru obţinerea autorizaţiilor necesare începerii construcţiilor. Cu această dată a început efectiv construcţia bisericii. În primă fază, datorită zonei colinare, a fost necesară trasarea unei suprafeţe de 4000 mp. S-a amenajat o platformă pe care s-au făcut o săpătură generală a bisericii şi săpăturile fundaţiilor demisolului acesteia, cre se va inaugura cu prilejul prăznuirii hramului din acest an.


Data: 13 octombrie 2010 • Vizualizări: 1322