Hramul mănăstirii maramureșene Bârsana

Hramul mănăstirii maramureșene Bârsana
La sărbătoarea Soborului Sfinţilor 12 Apostoli, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a participat la hramul Mănăstirii Bârsana din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului
Autor: www.basilica.ro
La sărbătoarea Soborului Sfinţilor 12 Apostoli, mii de credincioşi din Maramureş şi din toată ţara au participat la hramul Mănăstirii Bârsana. Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor impresionant de ierarhi, preoţi şi diaconi.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, alături Înaltpreasfinţitul Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Înaltpreasfinţitul Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, Înaltpreasfinţitul Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, Preasfinţitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfinţitul Macarie, Episcopul ortodox al românilor din Europa de Nord, şi Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereul-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Justinian.

În cuvântul de învăţătură adresat mulţimii de credincioşi, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a îndemnat la o viaţă creştinească după modelul sfinţilor şi Mântuitorului Iisus Hristos: „Pentru cei din jurul nostru ar trebui să fim nişte modele. Altfel, creştini fiind, şi ştiind lumea că mergem la biserică, dacă nu trăim ca atare, putem sminti. Iată ce spune Sfântul Petru: «Purtaţi-vă cu cinste între neamuri, ca în ceea ce ei acum vă bârfesc, ca pe nişte făcători de rele, privind ei mai de aproape faptele voastre cele bune, să preamărească pe Dumnezeu». De fapt, zice chiar Domnul Iisus Hristos în predica de pe munte: «Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor ca văzând faptele voastre cele bune să-L preamărească pe Tatăl cel din Ceruri»“.

Ierarhul a precizat apoi că Dumnezeu a pregătit în ceruri un loc pentru fiecare, fiind însă important ca fiecare credincios să se pregătească pentru acesta şi să poată să spună, împreună cu Sfântul Apostol Pavel: „M-am răstignit împreună cu Hristos şi acum nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăieşte în mine“.

IPS Arhiepiscop Justinian a adresat, la rândul lui câteva cuvinte credincioşilor aflaţi la hramul mănăstirii Bârsana, îndemnându-i la iubirea creştină. Porunca supremă, după cum a întărit în cuvintele sale ierarhul, este iubirea şi dragostea de Dumnezeu, faţă de poporul român, de familie, faţă de copii, de tineret, faţă de pământ şi cer.

Piatra de temelie a noii biserici a Mănăstirii Bârsana a fost pusă în 1993, după ce a fost desfiinţată în 1791. Locaşul de cult a fost târnosit în 2012 de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Maramureşenii au rămas fideli faţă de Ortodoxie, iar aceasta se vede din iubirea pe care o au faţă de Biserica Ortodoxă, strămoşească, a subliniat PS Iustin Sigheteanul, care a adăugat că „poporul iubeşte foarte mult acest loc, ceea ce însemnează că în pământ sunt osemintele celor care au vieţuit aici, iar văzduhul este sfinţit de vieţuirea şi de rugăciunile lor. Aşa se explică mulţimea mare de credincioşi ce vine la Soborul celor 12 Sfinţi Apostoli care sunt ocrotitorii acestei sfinte mănăstiri de pe valea Izei, mulţime mare, cu copilaşii lor, chiar dacă mulţi sunt plecaţi afară din ţară la muncă, ei vin şi se roagă pentru cei plecaţi şi îi poartă în suflet şi au încredere în Dumnezeu şi în Maica Domnului şi în Sfinţii Apostoli că o să-i ocrotească pe cei plecaţi departe şi o să se întoarcă acasă cu bine“.

Data: 1 iulie 2015 • Vizualizări: 832