Hramul Mănăstirii Teiuș din Caransebeș

Hramul Mănăstirii Teiuș din Caransebeș
La Praznicul Adormirii Maicii Domnului, sâmbătă, 15 august, Mănăstirea Teiuș din Caransebeș își va sărbători hramul
Autor: Serviciul Prezidial
La Praznicul Adormirii Maicii Domnului, sâmbătă, 15 august, Mănăstirea Teiuș din Caransebeș își va sărbători hramul. Cu acest prilej Sfânta Liturghie va fi săvârșită din încredințarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului de către părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în Altarul de vară al mănăstirii. Răspunsurile liturgice vor fi date de către Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeşului.

În fiecare an la Praznicul Adormirii Maicii Domnului, la Mănăstirea Teiuș din Caransebeș, vin oaspeți de seamă și un număr însemnat de credincioși din municipiul de pe Timiș și Sebeș, împrejurimi, dar și din alte zone ale țării.

„Și în Episcopia Caransebeșului Maica Domnului se bucură de o cinstire deosebită având în vedere că foarte multe parohii și așezăminte monahale o au ca și ocrotitoare. Slujbele la Mănăstirea Teiuș, cu ocazia hramului, vor începe cu Slujba Vecerniei în ajun, urmată de Liturghia de noapte. În ziua hramului, de dimineață, va fi oficiată Sfințirea mică a apei, Taina Sfântului Maslu, iar în continuare Sfânta Liturghie. Toți pelerinii care vor veni la sfânta mănăstire vor avea posibilitatea să se închine și la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care este deschisă în ziua hramului, dar și de fiecare dată când grupuri de credincioși vin cu evlavie să i se închine ei”, a subliniat părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial.

Acest aşezământ monahal, pus sub ocrotirea Maicii Domnului, şi-a serbat pentru prima dată hramul în 15 august 1999, prin purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului, pe atunci Episcopul Caransebeşului, când s-a pus şi piatra de temelie a bisericii mănăstireşti. La 1 decembrie 1999 a fost finalizat corpul administrativ al aşezământului monahal. A urmat construirea şi târnosirea bisericii cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Pe lângă biserica de piatră, a fost construită şi o biserică de lemn, cu hramul Sfântul M. Mc. Mina. În anul 2009, Preasfinţitul Părinte Lucian, a târnosit paraclisul de iarnă al mănăstirii cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae. Situată în cetatea Caransebeşului, Mănăstirea de la Teiuş a devenit pentru toţi caransebeşenii loc de bucurie duhovnicească.

Data: 13 august 2015 • Vizualizări: 774