Hramul Schitului Bogâltin

Hramul Schitului Bogâltin

Album foto
La sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, Schitul Bogâltin şi-a sărbătorit hramul
Autor: Serviciul Prezidial
La sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, s-a aflat în mijlocul obştii monahale de la Schitul Bogâltin, care îşi sărbătoreşte ocrotitorii. Cu acest prilej, Ierarhul la orele dimineţii a sfinţit două troiţe şi un izvor cu apă, după care înconjurat de un sobor de preoţi şi arhidiaconi, a oficiat Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat. În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Panciu Laurenţiu a fost hirotonit un diacon. La slujbă au participat autorităţi locale precum şi un număr impresionant de credincioşi. Toţi credincioşii prezenţi au avut posibilitatea să se închine la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului adusă spre binecuvântare de la mănăstirea Călugăra.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Lucian a subliniat: „Chiar dacă multe bisericii din Episcopia Caransebeşului astăzi îşi serbează hramul şi îi cinstesc pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, noi am ales ca în acest an să fim, să revenim la Bogâltin, la acest schit ocrotit de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel şi să ne rugăm împreună în acest loc liniştit şi binecuvântat ca Domnul Dumnezeu să trimită harul şi binecuvântarea Sa peste obştea acestei mănăstiri, peste ctitorii acestei biserici şi peste tot clerul şi poporul binecredincios din Episcopia Caransebeşului devenind astăzi schitul Bogâltin, chiar dacă este la extremitatea sud-estică a episcopiei noastre şi chiar dacă este un schit mai mic cu o biserică modestă, astăzi a devenit catedrala episcopiei Caransebeşului”.

Schitul Bogâltin izvorăşte din dorinţa credincioşilor de a avea locaş binecuvântat în preajma munţilor Cornerevei unde călugării să se roage neîncetat pentru lume. Piatra de temelie a bisericii s-a pus în anul 1949, construcţia schitului fiind dirijată şi executată de ctitorul Ioan Rădulescu cu sprijinul credincioşilor din Bogâltin, Cornereva şi de pe Valea Almăjului. Târnosirea bisericii s-a făcut în ziua de 8 iulie 1959 de către Vasile Lăzărescu, mitropolitul Banatului. În anul 2008 Consiliul Eparhial al Episcopiei Caransebeşului a schimbat destinaţia mănăstirii transformând-o în mănăstire de călugăriţe, care actualmente întreprind lucrări de consolidare a bisericii şi de înfrumuseţare a ansamblului monahal.


Data: 30 iunie 2013 • Vizualizări: 940