Hristos în icoana din sufletul copilului

Hristos în icoana din sufletul copilului
Elevii Școlii Gimnaziale „Iuliu-Birou” din Ticvaniu-Mare, împreună cu profesorul de religie și directorul unității, au desfășurat o activitate săptămâna aceasta privind pictura icoanelor pe sticlă
Autor: Serviciul Cultural
Continuând mărturisirea învățăturii despre cinstirea sfintelor icoane, Biserica Ortodoxă Română a declarat anul 2017, Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești, prilej cu care în toată Patriarhia Română, pe tot parcursul anului au loc manifestări și simpozioane care să pună în valoare icoana și ceea ce reprezintă ea pentru creștini. Cu această ocazie elevii Școlii Gimnaziale „Iuliu-Birou” din Ticvaniu-Mare, județul Caraș-Severin, împreună cu profesorul de religie și directorul unității, doamna Mărioara Ciapsa, în cadrul Programului „Școala altfel”, au desfășurat o activitate săptămâna aceasta, privind pictura icoanelor pe sticlă, icoane realizate de către elevi.

Manifestarea care s-a desfășurat la unitatea de învățământ din localitate a avut ca invitați de suflet oameni deosebiți, precum doamna Liubița Raichici, directorul Direcției de Cultură Caraș-Severin, părintele inspector Nicolae Chiosa și părintele paroh Sergiu Dalea.

La acest eveniment elevii au rostit câteva poezii închinate icoanei, și-au prezentat icoanele pictate de ei, un scurt istoric al acestora și semnificația culorilor pe care le-au folosit în realizarea lucrărilor. În încheiere doamna director Liubița Raichici le-a recitat copiilor poezii scrise de domnia sa, purtând un dialog și răspunzând la întrebările care i-au fost adresate de către copii.

„Una din caracteristicile fundamentale ale Ortodoxiei este cinstirea sfintelor icoane. Atât este de strânsă legătura între Icoană și Ortodoxie încât în prima duminică din Postul Mare, numită Duminica Ortodoxiei, comemorăm hotărârea Sfinților Părinți de la Sinodul VII Ecumenic de la Niceea din anul 787, ca în Biserică să fie cinstite sfintele icoane, văzând prin aceasta faptul că în Biserica Ortodoxă nu au doar o valoare artistică și istorică, rolul lor nu este doar anamnetic, catehetic, ci problema icoanelor este chiar una de identitate a Ortodoxiei. Pentru Părinții Bisericii, punctul de plecare al teologiei Chipul (icoanei) lui Dumnezeu îl constituie învățătura Sfântului Apostol Pavel pentru care chipul/icoana a lui Dumnezeu este Hristos. Mulțumim din suflet tuturor care au răspuns invitației noastre, pentru sprijinul, încurajarea și dragostea de care au dat dovadă”, a arătat prof. Maria Murariu.

Atât părintele inspector Nicolae Chiosa cât și părintele paroh au adresat sfaturi și cuvinte de laudă elevilor implicați în această activitate. La final, elevii au oferit invitaților câte o icoană pictată de ei.

Data: 30 martie 2017 • Vizualizări: 1188