Hristos-Mântuitorul, bucurie deplină prin cântec !

Hristos-Mântuitorul, bucurie deplină  prin cântec !
Grupul vocal „Strana Strămoşească” , a susţinut în ziua Praznicului Naşterii Domnului, un concert de colinde, în Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel-Govândari” din Reşiţa
Autor: Pr. Petru Berbentia
Sărbătoarea Naşterii Mântuitorului aduce în sufletul fiecărui creştin ortodox dorinţa de a aduce măcar virtual şi atemporal, darurile de aur, smirnă şi tămâie la ieslea din Betleem. Şi pentru că „românul e poet”, colinda este cea mai bună jertfă şi darul perfect pentru Pruncul Sfânt şi Mântuitor.

Grupul vocal „Strana Strămoşească” ( grup alcătuit din tineri ce vor să promoveze în continuare cântarea de strană bănăţeană), a susţinut în ziua Praznicului Naşterii Domnului, un concert de colinde, în Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel-Govândari” din Reşiţa. Din două motive: pentru că sunt membrii acestei parohii dintotdeauna şi, pentru că ei cred în păstrarea tradiţiilor noastre bănăţene.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, ce a fost transmisă în direct de postul teritorial Radio Reşiţa, tinerii au interpretat un mănunchi de colinde tradiţionale româneşti ce au fost aplaudate la scenă deschisă de sutele de credincioşi prezenţi.

De pregătirea tinerilor, de prezentarea programului şi de conducerea grupului, s- aocupat pr. Petru Berbentia, ce a alcătuit acest grup în urmă cu 12 ani.

Mulţumirea noastră a fost faptul că cei prezenţi în Biserică au cântat împreună cu noi, iar postul de radio a făcut posibilă bucuria colindatului pentru toţi românii din Serbia sau Ungaria ( pentru că pentru cei din România era evidentă).

Nu ne-am pus problema dacă este mult sau puţin ceea ce facem noi de mulţi ani, adică promovarea cântării bisericeşti bănăţene la românii de pretutindeni ( şi nu numai la români), ci ne-am îmbărbătat cu gândul că tot ceea ce facem, facem pentru Dumnezeu şi neamul nostru românesc!

Şi trebuie să remarc faptul că nimic nu era posibil fără deschiderea şi binecuvântarea PS. Lucian, Episcopul nostru de la Caransebeş, care ne-a oferit posibilitatea să ne manifestăm ca şi ambasadori ai Episcopiei noastre la fraţii români de pretutindeni.

Ca o concluzie, subliniez faptul că în ziua de Crăciun, cei prezenţi în Biserica noastră au plecat acasă încărcaţi sufleteşte, cum sunt sigur că au simţit şi cei ce ne-au ascultat la radio. Şi am mai pus o cărămidă la edificarea credinţei noastre!

Data: 29 decembrie 2010 • Vizualizări: 838