Iablanca şi Mesici – două popasuri obligatorii

Iablanca şi Mesici – două popasuri obligatorii
În duminica a 27-a după Rusalii, în Postul Naşterii Domnului, Biserica din Iablanca a îmbrăcat haină de sărbătoare, aşteptând pe ierarhul locului, Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul românilor din Ungaria şi administrator al Episcopiei „Dacia Felix”, a românilor din teritoriile ex-iugoslave
Autor: Pr. Petru Berbentia
Am mai scris despre întâlnirile şi comuniunea în slujire cu fraţii români din Serbia, în special din Voivodina, dar cred că fiecare asemenea revedere este un foarte bun prilej de a ne îmbrăţişa în Hristos Domnul şi de a duce mai departe tradiţiile noastre bănăţene. În Ţinutul Codrenilor din apropierea Vârşeţului, un preot şcolit la Seminarul Teologic din Caransebeş, nu vrea să lase să coboare ştacheta ortodoxiei şi românismului. E vorba de părintele iconom-stavrofor Cornel Juica, ce are în păstorire parohia ce cuprinde satele Iablanca, Mesici şi Sălciuţa.

În duminica a 27-a după Rusalii, în Postul Naşterii Domnului, Biserica din Iablanca a îmbrăcat haină de sărbătoare, aşteptând pe ierarhul locului, Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul românilor din Ungaria şi administrator al Episcopiei „Dacia Felix”, a românilor din teritoriile ex-iugoslave.

Aşteptat cu cântecul fanfarei din Iablanca şi întâmpinat cu pâine şi cu sare, Preasfinţitul Părintre Episcop a sosit pentru prima dată în această parohie românească pentru a săvârşi Sfânta Liturghie arhierească, în prezenţa unui număr mare de români ortodocşi din această localitate mică, dar locuită de oameni cu inimă mare.

Sfânta Liturghie Arhierească a fost săvârşită de Preasfinţia Sa, împreună cu mai mulţi preoţi din România şi din zonă. Din soborul de preoţi împreună-slujitori au făcut parte preotul-vicar eparhial iconom-stavrofor Emanuel Tăpălagă, de la parohia Sân-Mihai (Locve), preotul ic.stavr. Cornel Juică, paroh al bisericilor din Iablanca, Sălcița și Mesici, protopopul ic. Stavr. Petru Berbentia din Reșița, preoții Aurel Străin, Octavian Susa, Ionel Savu (fiul al satului), preoţi la parohiile româneşti din Coștei, Voivodinț și Petrovasâla. Ca urmare a excelentelor relaţii ce există între românii şi sârbii din Iablanca şi din toată zona, la Sfânta Liturghie a slujit și preotul sârb Željko Stojić, din Iablanca.

Din partea autorităţilor române şi sârbe au onorat invitaţia părintelui paroh, domnul Gheorghe Dinu, consulul general al României la Vârșeț, dl. Slaviša Makismović, membru în Executivul Municipiului Vârșeț, responsabil pentru dezvoltarea rurală, dr. Aurora Gaita și dl. Marinel Petrică, reprezentanți ai Consiliului Național Român. Din partea presei au fost prezenţi reprezentanţii televiziunii din Voivodina, d-na Mariana Stratulat, ziaristă la Casa de Presă şi Editura „Libertatea” – o luptătoare pentru susţinerea culturii româneşti din zonă, precum şi dl. Mario Balint – cunoscut ziarist internaţional şi om de presă din România, prietenul şi colaboratorul permanent în activitatea publicistică ( şi nu numai) desfăşurată la parohia noastră din Govândarul Reşiţei.

La momentul îndătinat, Preasfinţitul Părinte Siluan a împărtăşit celor prezenţi un cuvânt de aleasă învăţătură, vorbind despre vindecarea femeii gârbove şi despre cum să ne ferim de „gârbovenia sufletească”. Cântarea de strană şi răspunsurile liturgice, au fost date de un cor format din tineri din Arad, conduşi de prof. Paul Krizner, care au susţinut şi un scurt program de colinde tradiţionale. După otpustul Sfintei Liturghii, părintele – paroh Cornel Juica şi-a exprimat bucuria adusă de prezenţa Ierarhului, a prezentat sintetic o „carte de vizită” a parohiei şi a mulţumit tuturor celor prezenţi. Şi ca o încununare a primei părţi a acestei duminici deosebite, parohienii din Iablanca au oferit o agapă frăţească la casa parohială a Bisericii Ortodoxe Sârbe din localitate. În după-masa zilei, ne-am bucurat de un eveniment deosebit la biserica din Mesici, pentru că tinerii corişti din Arad au susținut un concert de colinde și aici.

De asemenea, în biserica nouă a satului au fost lansate două cărţi deosebit de importante pentru cunoaşterea vieţii religioase a fraţilor români din Voivodina. Este vorba despre „Dicționarul preoților români din Banatul sârbesc (1761 – 2011) și monografia „Bisericile Ortodoxe Românești din Banatul sârbesc” (2015). Aceste cărţi valoroase se datorează muncii asidue depusă de domnul academician Costa Roșu și de dl. Adrian Negru, şi au apărut sub egida Institutului de Cultură al Românilor din Voivodina. Prezentarea acestor apariții editoriale deosebite, a fost făcută de dl. Doru Todor Ursu, directorul Institutului Cultural al Românilor din Voivodina și doamna Camelia Bugar, coordonatoar al sectorului editorial I.C.R.V. Cu acest prilej, au fost expuse 39 de fotografii A3, cu bisericile din Banatul istoric.

Pentru că despre Mesici am mai scris şi am oferit date statistice, despre Iablanca vreau să vă mai spun că Iablanca (sârbă Јабланка, Jablanka, maghiară Almád) este o localitate în Districtul Banatul de Sud, Voivodina, Serbia. Face parte din municipalitatea Vârșețului. Satul avea o populație de 281 locuitori , conform recensământului din anul 2002, majoritatea fiind de etnie română.

Localitatea este atestată documentar din anul 1370, purtând numele de Jabolnok. Douăzeci de ani mai târziu, în 1390, Iablanca este amintită într-unul din hrisoavele regelui Sigismund de Luxemburg. Nici stăpânirea turcească nu a reuşit să distrugă această aşezare, lucru confirmat „Descrierea Eparhiei de Vârşeţ-Sebeş” din anul 1713, când este amintită cu numele de Jabuka, având 15 gospodării.

În anul 1740, 20 de familii de români din Vărădia s-au stabilit la Iablanca, construindu-şi casele în vale, pe malurile Ogaşului. În aceşti ani, au mai venit şi locuitori din alte părţi, ba chiar şi din Vârşeţ. Acum localitatea are puţini locuitori, datorită migraţiei către oraş. Ca o concluzie, merită să ne bucurăm împreună cu fraţii noştri de dincolo de frontiere şi să-i sprijinim în tot ceea ce fac pentru culttura şi tradiţiile româneşti, pentru Biserica noastră strămoşească !

Data: 11 decembrie 2017 • Vizualizări: 694