Icoana, fereastră spre cer

Icoana, fereastră spre cer
Începând cu 19 mai, timp de două săptămâni, sala Centrului de tineret „Vasiova” de la sediul Bibliotecii „Tata Oancea” din Bocșa găzduiește expoziția iconografică denumită sugestiv „Icoana, fereastră spre cer”
Autor: Gabriela Șerban
Potrivit hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, anul 2017 este denumit Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești și Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului.

În acest context, Centrul pastoral-misionar Bocșa, al cărui coordonator este pr. Doru Melinescu, a gândit realizarea unei expoziții de icoane vechi, icoane reprezentative ale unor biserici din acest centru.

Astfel, o primă expoziție a fost vernisată în data de 11 mai 2017 la Biserica „Înălțarea Domnului” din Berzovia, expoziție realizată prin contribuția bisericilor care intră în componența Centrului pastoral-misionar Bocșa (Bocșa Montană, Bocșa Română, Vasiova, Berzovia, Biniș, Doclin, Dognecea, Ersig, Fizeș, Gherteniș, Izgar, Măureni, Ocna de Fier, Ramna, Șoșdea, Tirol, Valeapai, Vermeș) și binecuvântată de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

Deoarece este bine cunoscut istoricul cultural-artistic al orașului Bocșa și importanta „școală de pictură” înființată de pictorul bisericesc Filip Matei la Bocșa, activitate desfășurată în perioada 1877 - 1930 în casa sa din Vasiova (casă în care, în 1900, se năștea muzicologul Zeno Vancea), icoanele expuse la Berzovia au fost aduse în 19 mai 2017 și la Bocșa, la Biblioteca Orășenească „Tata Oancea”, în sala Centrului de tineret „Vasiova”, constituind o frumoasă expoziție intitulată sugestiv: „Icoana, fereastră spre cer”.

Cele 57 de icoane vechi provenite din parohiile Centrului pastoral-misionar Bocșa poartă semnătura unor iconari cunoscuți, între care și Filip Matei, poartă parfumul vremurilor vechi, dar, mai ales, poartă sfințenia rugăciunilor de sute de ani și o încărcătură spirituală deosebită.

Părintele Dumitru Stăniloaie spunea că „icoana reprezintă o veritabilă fereastră prin care omul și Dumnezeu se pot privi față în față”. Se spune că, „prin intermediul icoanelor, oamenii contemplă Împărăția lui Dumnezeu și intră în dialog direct cu Divinitatea”.

Expoziția Centrului pastoral-misionar Bocșa se intitulează „Icoana, fereastră spre cer” și, timp de două săptămâni, oferă posibilitatea credincioșilor și iubitorilor de artă să admire reprezentări ale lui Dumnezeu sau ale Mântuitorului Iisus Hristos și ale Maicii sale, ale sfinților bineplăcuți lui Dumnezeu sau ale îngerilor, așezate în sala Centrului de tineret „Vasiova” de la sediul Bibliotecii „Tata Oancea” din Bocșa.

Totodată, expoziția se înscrie în proiectele bibliotecii bocșene derulate cu prilejul săptămânii „Școala altfel”, oferind tinerilor posibilitatea de a viziona o expoziție deosebită și inedită.

Data: 24 mai 2017 • Vizualizări: 703