Iconografie si artă pe înţelesul elevilor

Iconografie si artă  pe înţelesul elevilor
Marți, 25 februarie, a fost prilej de întâlnire între elevi şi preotul paroh Petru Berbentia, pentru că de la prima oră de curs, elevii clasei a VIII-a C au venit în biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel – Govândari” pentru a afla mai multe informaţii despre iconografia bizantină
Autor: Protopop Petru Berbentia
Marți, 25 februarie, a fost prilej de întâlnire între elevi şi preotul paroh Petru Berbentia, pentru că de la prima oră de curs, elevii clasei a VIII-a C au venit în biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel – Govândari” pentru a afla mai multe informaţii despre iconografia bizantină. Momentul a fost prilejut de faptul că în programa şcolară era prevăzută o temă cu un titlu deja consacrat: „Icoana-fereastră spre cer!” Ora de Religie a debutat cu rostirea rugăciunii „Împărate ceresc” de către toţi elevii profesoarei Diana Raţiu, care a şi deschis lecţia, explicând sintetic tema.

În continuare părintele Petru Berbentia a oferit explicaţii ample şi a arătat la faţa locului ce înseamnă pictura iconografică, existentă în Biserica Ortodoxă, în comparaţie cu tablourile religioase ce sunt prezente în multe biserici din Europa de Vest dar şi pe tarabele multor comercianţi. Părintele Berbentia a exemplificat ordinea aşezării icoanelor murale sau de pe iconostas, vorbind copiilor şi despre erminia picturii bizantine sau „Manualul zugravului”, despre regulile pe care ieromonahul Dionisie din Furna născut în jurul anului 1670 în Grecia centrală, le-a stabilit pentru cei ce vor să împodobească corect din punct de vedere teologic dar şi artistic o biserică. După explicaţiile primite, copii prezenţi au pus întrebări şi au primit răspunsuri lămuritoare.

„Sunt mulţi ani de când elevii şcolilor din Parohia «Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel - Govândari» din Microraionul III al reşedinţei de judeţ, au ajuns la concluzia că acest locaş de cult este un adevărat «laborator» pentru orele de religie ce sunt cuprinse în programa şcolară. Tocmai de aceea, extrem de multe activităţi ale profesorilor Diana Raţiu şi Ilie Bădescu de la Şcoala Gimnazială nr. 7, dar şi acţiuni ale învăţătoarelor şi elevilor de la Şcoala Gimnazială nr. 9 se desfăşoară aici Nădăjduim, ca de fiecare dată, că aceste lecţii vor continua în biserica noastră şi suntem convinşi că profesorii de religie cu care colaborăm sunt dedicaţi misiunii ce şi-au asumat-o”, a precizat părintele protopop Petru Berbentia.

Data: 27 februarie 2014 • Vizualizări: 627