Împreună cu Hristos la copiii instituţionalizaţi

Împreună cu Hristos la copiii instituţionalizaţi
Sectorul social-misionar al Episcopiei Caransebeşului alături de corul preoţilor din protopopiatul Reşiţa au colindat copiii din centrele de plasament din Reşiţa
Autor: Pr. Ion Petrică
Din punct de vedere sociologic, familia caracteristică în societatea contemporană este cea nucleară în care un cuplu căsătorit (sau un singur părinte), trăieşte împreună cu copiii, proprii sau adoptaţi (a se vedea Anthony Giddens, Sociologie, Ed. ALL, Bucureşti, pp. 153-184.). Deşi în România cu câţiva zeci de ani în urmă într-o locuinţă exista o familie în care erau cuprinse două-trei generaţii (mai rar patru), totuşi astăzi şi societatea românească are aceeaşi caracteristică: familia nucleară.

Partea negativă a acestei forme sociale de vieţuire este că, de cele mai multe ori, părinţii se întâlnesc destul de rar cu proprii copii din pricina solicitării excesive a locului de muncă. Într-o povestioară interesantă se spunea că o pereche de soţi s-au dus la librărie să cumpere fetiţei lor o jucărie care să o încânte. Întrebaţi fiind de vânzătoare ce doresc să cumpere ei au răspuns că au nevoie de o jucărie în care fetiţa lor să nu se plictisească atunci când se joacă, deoarece ei, părinţii, sunt mai tot timpul plecaţi. Atunci vânzătoarea le-a răspuns: noi aici nu vindem părinţi.

Dacă aşa stau lucrurile în familie, în instituţiile de ocrotire a copilului ale statului problemele devin mai accentuate. De aceea, în preajma marii sărbători a Naşterii Domnului fiind, Episcopia Caransebeşului, Protopopiatul Reşiţa şi Mănăstirea Vasiova la dorinţa şi purtarea de grijă a Preasfinţitului Părinte Lucian Mic – episcopul Caransebeşului, în duhul blând, milostiv şi dăruitor al lui Hristos, Domnul nostru, s-au deplasat în data de 10 decembrie 2010 la câteva instituţii de ocrotire a copilului din municipiul Reşiţa. De la centrul eparhial Preasfinţitul Părinte Lucian, a delegat pe părintele Călin Ianchiş, Consilierul social al Episcopiei Caransebeşului, din partea Protopopiatului Reşiţa a participat Preonoratul părinte protopop Nicolae-Cătălin Mirişan împreună cu un grup de colindători format din preoţi care slujesc la bisericile din municipiul Reşiţa, iar din partea Mănăstirii Vasiova a fost prezentă maica stareţă monahia Varvara Sântiuan împreună cu preotul slujitor şi cu maicile de la mănăstire. Instituţiile colindate au fost: Complexul de Servicii Sociale „Sfânta Maria“ — Reşiţa, Centrul de Plasament „Speranţa“ — Reşiţa, Centrul de Primire în Regim de Urgentă şi Centrul Maternal, Centrul de zi al parohiei „Schimbarea la faţă” – Govândari şi Căminul de bătrâni din Marginea Lend.

Beneficiarii din aceste instituţii au colindat şi au fost colindaţi, au primit daruri, iar angajaţii tuturor acestor instituţii au primit câte un calendar pe anul 2011 din parte Preasfinţitului Părinte Lucian, episcopul Caransebeşului. La fiecare din instituţiile menţionate, şefii de centru împreună cu angajaţi au întâmpinat pe slujitorii lui Hristos spre a fi într-un contact ontologic cu ei. Prezenţa doamnei prof. univ. dr. Ana Vasile director DGASPC Caraş-Severin a însemnat încă un motiv în plus de a ne bucura. Dânsa a transmis Preasfinţitului Părinte Lucian, episcopul Caransebeşului urări de bine şi de sănătate în preajma marilor sărbători ale creştinătăţii. Această întrepătrundere în bucurie sfântă realizată de către eparhia nosastră ne dă profunda nădejde că în România în domeniul asistenţei sociale Biserica şi statul devin complementare.

Data: 11 decembrie 2010 • Vizualizări: 1361