Împreună slujire şi dragoste frăţească între români şi sârbi pe malul Dunării

Împreună slujire şi dragoste frăţească între români şi sârbi pe malul Dunării
În ziua de 12 iulie a fiecărui an, la sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru şi Pavel pe rit vechi, credincioşii ortodocşi sârbi din localitatea sârbească Măceşti, ce aparţine administrativ de Oraşul Moldova Nouă, de pe Clisura Dunării, sărbătoresc „Ruga Sârbească”
Autor: Pr. Remus Căta
În ziua de 12 iulie a fiecărui an, la sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru şi Pavel pe rit vechi, credincioşii ortodocşi sârbi din localitatea sârbească Măceşti, ce aparţine administrativ de Oraşul Moldova Nouă, de pe Clisura Dunării, sărbătoresc „Ruga Sârbească”, moment festiv în viaţa comunităţii, când are loc tăierea colacului. Astfel, în dimineaţa zilei praznicului părintele paroh oficiază Sfânta Liturghie, la biserica ortodoxă-sârbă din localitate, în prezenţa credincioşilor înveşmântaţi în straie de sărbătoare. La orele după amiezii se oficiază slujba Vecerniei şi apoi are loc obiceiul tăierii „colacului de rugă”, la care participă un sobor de preoţi, locuitorii comunei, precum şi toţi invitaţii sau „goştii”, aşa cum sunt numiţi prin părţile Banatului.

Tăierea colacului este un frumos obicei sârbesc care a fost preluat de-a lungul timpului şi de către unele comunităţi ortodoxe româneşti, acolo unde a existat o populaţie mixtă care a vieţuit în pace şi bună înţelegere.

De asemenea pe lângă ritualul tăierii colacului, în fiecare an este numit unul sau mai mulţi naşi ai rugii. Aceştia aduc la biserică colacul mare şi colacul mic, coliva şi prăjiturile care se împart ulterior credincioşilor. Ritualul tăierii colacului constă în purtarea colacului mare din mână în mână de către naşi şi preoţi, după aceea se rupe în patru şi se împarte celor de faţă. Colacul cel mic se dă naşilor, care vor fi la anul viitor.

Şi în anul acesta, în urma unei rodnice şi foarte bune colaborări avute de-a lungul timpului, la invitaţia părintelui paroh Sava Mareş, a participat părintele protopop Vasile Plestici din partea bisericii sârbe, pr. Remus Căta de la Parohia „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” şi pr. Ion Nedelcu de la Parohia „Adormirea Maicii Domnului”, ambele parohii româneşti din Moldova Nouă. La finalul slujbei Vecerniei şi a tăierii colacului, părintele paroh a invitat preoţii prezenţi şi toţi oaspeţii bisericii la o masă festivă, organizată de familia acestuia şi Consiliul Parohial.

Data: 13 iulie 2015 • Vizualizări: 451